Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vědci budou zkoumat, jak čistý vzduch dýchají děti v brněnských školách

Jaký vzduch dýchají ve třídách brněnští školáci? Odpověď by měl přinést výzkum centra RECETOX Masarykovy univerzity, které ve spolupráci s městem oslovilo brněnské základní školy. Výzkumníci tak do tříd i venkovních prostor brněnských základek nainstaluje malé nehlučné měřiče, které budou zaznamenávat přítomnost prachových částic a vlhkosti ve vzduchu.

Centrum RECETOX oslovilo pět mateřských a pět základních škol. Výzkumníci přitom vybírali školy podle umístění v různých částech města a zároveň jejiech vzdálenosti k měřící stanici. To jim umožní srovnávat vnitřní a venkovní prostředí.

Do studie se tak zapojily ZŠ Arménská 21, ZŠ Gajdošova 3, ZŠ a MŠ Křenová 21, ZŠ a MŠ Horníkova 1, ZŠ a MŠ Blanenská 1, MŠ Amerlingova 4 a MŠ NA OSADĚ, Koperníkova 6.

„Studie nám pomůže získat informace o tom, co dýchají děti během pobytu ve školách a školkách a jak to souvisí s lokalitou a kontaminací vnějšího ovzduší, s dobou výstavby a použitými stavebními materiály,“ uvedl radní pro oblast školství a sportu Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Výzkumníci nainstalují do zapojených škol malá a nehlučná vzorkovací zařízení. Měřit budou jednou v zimních a jednou v letních měsících, kdy se změní teplota, zdroje znečištění a provozní podmínky.

„Ve vnitřních prostorách škol jsou často mnohem horší podmínky než venku. Doposud se jim však nevěnovala taková pozornost. Je ale důležité, aby prostředí, ve kterém děti tráví značnou část dne, nebylo přítěží pro jejich zdraví a bylo dobře odvětrávané. Kromě monitoringu prachových částic se bude sledovat také koncentrace CO2 ve vzduchu. Studie centra RECETOX nám může pomoci odhalit problematická místa,“ uzavřel náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

Foto pixabay.com

Štítky čistý vzduch, základní školy, Brno, recetox, Masarykova univerzita, KDU-ČSL, Jaroslav Suchý, Petr Hladík

Vědci budou zkoumat, jak čistý vzduch dýchají děti v brněnských školách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.