Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno chce u soudu prokázat, že je vlastníkem komunikací okolo Bobycentra

Brno podalo žalobu na určení vlastnictví komunikací v lokalitě Ponava. Novinářům to ve středu sdělila primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Město vede ohledně komunikací dlouhodobé spory s firmou Czechcity podnikatele Libora Procházky, jehož nemovitosti na pozemcích města brání stavbě fotbalového stadionu. Město si myslí, že je vlastníkem komunikací, Procházka tvrdí to samé. O vlastnictví komunikací by měl rozhodnout soud. Náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti) uvedl, že město chce s Procházkou jednat, ale ten na výzvu k jednání nereaguje.

Určovací žaloba směřuje na společnost Czechcity, která je jednou z firem Procházky. Další jeho společnost LP Expo vlastní v místě podzemní garáže a firma Masada má tenisové kurty. Obojí leží na pozemcích města.

V lokalitě Ponava stojí za Lužánkami chátrající fotbalový stadion. Město tam chtělo zhruba za dvě miliardy postavit nový stadion s 30.000 místy. Než se ale vyřeší spory, nemůže tak učinit. Situaci chtělo s Procházkou narovnat už minulé vedení Brna v čele s hnutím ANO. Procházka peníze za majetek odhadem za čtvrt miliardy nechce, požaduje jiné nemovitosti. Nejprve s ním bývalé vedení chtělo směnit devět bytových domů a později historické domy. Proti tomu se postavili obyvatelé a část politiků.

Povinnost podat určovací žalobu městu uložil soud, který na základě podnětu města vydal v březnu předběžné opatření. Z něj vyplývá, že firmy napojené na Procházku nemohou v lokalitě Ponava bránit vjezdu na pozemky města nebo tam dávat zátarasy a vybírat parkovné. Podle Koláčného šlo o první vítězství ve sporu s Procházkou,

O žádné vítězství města nejde, kontruje právník Czechcity

S Koláčným ohledně údajného úspěchu města u soudu rozhodně nesouhlasí právník společnost Czechcity, jež poplatky za parkování v lokalitě vybírala, Vítězslav Jíra.  „Společnost Czechcity nepovažuje vydání tohoto předběžného opatření za vítězství města v této záležitosti. Město totiž zatajuje podstatné informace týkající se situace ohledně užívání parkovišť," uvedl již dříve Jíra.

Podle něj se město domáhalo ochrany a zabránění užívání parkovišť firmou a vybíráním parkovného už dvěma žalobami, se kterými neuspělo, protože dal soud za pravdu argumentům Czechcity a Fair Lase. 

Léta trvající tahanice

Spor se týká pozemních komunikací, které na pozemcích města vznikly v 50. letech minulého století. Podnikatel Lubomír Hrstka tam počátkem 90. let vystavěl v areálu Zbrojovky hotel Bobycentrum a další objekty. Od něj měl pak Procházka komunikace nabýt, na druhou stranu město řeší, zda mohou být komunikace vlastnicky oddělené od pozemků, na kterých se nacházejí.

Město v minulosti prohrálo s Procházkou soudní spor a muselo zaplatit několik milionů za bezdůvodné obohacení, protože lidé užívají jako parkoviště střechu Procházkových podzemních garáží.

Foto Varvara Šatunova | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Brno, procházka, czechcity, vlastník, soud, žaloba, bobycentrum, ponava, Libor Procházka, pozemek, Tomáš Koláčný, Markéta Vaňková, ODS, Česká pirátská strana, Světová výstava, ANO 2011

Brno chce u soudu prokázat, že je vlastníkem komunikací okolo Bobycentra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.