Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Arnoldova vila se dočká opravy. Město smění potřebné pozemky

Brněnští radní odsouhlasili směnu pozemků s Akademií věd ČR i smlouvu o spolupráci o opravě Arnoldovy vily. Přes směněné pozemky by měla v budoucnu vést přístupová cesta k vile.

Směna se týká prostranství před Arnoldovou vilou, které vlastní statutární město Brno spolu s Ústavem geoniky AV ČR. Tyto pozemky byly ve studii Atelieru 99 vyhodnoceny jako nejvhodnější k vybudování příjezdové cesty k vile. Ta je k zahájení oprav nezbytná budovy nezbytná.

Směna pozemků s Akademií věd ČR, tedy de facto českým státem, je odvalením posledního kamene, který brání vypsání žádosti o dotaci z Norských fondů. K podání žádosti je totiž nutné doložit vydané stavební povolení. Výzva bude podle dostupných informací vyhlášena patrně v červnu letošního roku, a proto je nezbytné přípravy dokončit co nejdříve,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Arnoldova vila je momentálně jednou z nejohroženějších památek Česka. V roce 2010 byla vila prohlášena kulturní památkou. Už léta se spolek Kulturní centrum Josefa Arnolda snaží o její obnovu. Vila vznikla v roce 1862 a stojí ve vilové kolonii v Černých Polích. Patří k nejstarším stavbám v oblasti, prvenství jí upírá pouze Giskrova vila. Na začátku 20. století byla rozšířena a upravena ve stylu art deco s prvky secese. Od roku 1952 tu následujících šest desetiletí sídlila mateřská škola až do roku 2013, která však musela být kvůli hygienickému a technickému stavu uzavřena. Teď se snad zablýsklo na lepší časy. Směnou pozemků by se dalo opět postoupit v opravách. 

„Jsem rád, že se nám podařilo vyřešit majetkové vztahy týkající se přilehlých pozemků. Díky tomu budou mít návštěvníci zajištěn komfortní přístup do vily,“ sdělil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

 

Radní dnes současně schválili smlouvu o vzájemné spolupráci, ke které se zavázaly městská část Brno-sever a Ústav geoniky AV ČR, a díky níž by měly být pozemky směněny nejpozději letos v červnu. Ústav geoniky po uzavření smlouvy vydá souhlas s navrhovaným stavebním záměrem

Se směnou pozemků souhlasí dotčené městské části Brno-sever i Brno-Jundrov.

 

Autoři | Foto Tereza Kadrnožková

Štítky Arnoldova vila, oprava, pozemky, vila, pozemek, Josef Arnold, Akademie věd České republiky, Ústav geoniky AV ČR, Petr Hladík, Brno, Tomáš Koláčný, Česko

Arnoldova vila se dočká opravy. Město smění potřebné pozemky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.