Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kontrolní výbor nic nedělal, prohlásil bývalý radní Bartík. Předseda výboru se zas pustil do Žít Brno

V případě radnice městské části Brno-střed jde o systémové selhání kontrolního výboru zastupitelstva, míní bývalý radní Svatopluk Bartík (za Žít Brno). Podle tehdejšího předsedy výboru Bohumila Straky ovšem "potrefená husa nejvíce kejhá". Na úřadu od čtvrtka zasahuje policie, z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů bylo obviněno devět lidí.

„Kromě řady preventivních protikorupčních opatření jsme dali opozici většinu v kontrolním výboru zastupitelstva. Měli úplný přístup do všech dokumentů, řízení i kanceláří. Za celé volební období ale v souladu se zákonem o obcích neprovedli ani jednu kontrolu, počet zahájených a ukončených kontrol je nula," řekl Bartík.

Za čtyři roky ani jediná kontrola, prohlásil Bartík

Podle něj předseda kontrolního výboru Bohumil Straka (dříve TOP 09) jen svolával tiskové konference a psal novinářům. „Za celé čtyři roky nezahájil ani jednu jedinou kontrolu. A na nic nepřišel. Nepřišel na jedno jediné porušení zákona. Jen kolem sebe kopal, protože se nevešel do koalice," uvedl Bartík. V tomto kontextu jde podle něj o systémové hluboké selhaní kontrolního výboru.

Bývalý zastupitel městské části Bohumil Straka ČTK v reakci řekl, že byl neoblíbeným kritikem. „Byl jsem činným, a proto neoblíbeným kritikem, protože jsem celé koalici šlapal na paty. Pan Bartík je jako tehdejší radní pro legislativu duchovní otec směrnice pro zadávání zakázek, které to korupční prostředí nastavila a umožnila," řekl Straka.

ČTĚTE TAKÉ: Policie chce vazbu pro pět lidí z kauzy zakázek radnice Brno-střed. Mohou dostat až 16 let vězení

Žít Brno vytvořilo nejvíce zkorumpovanou radnici v republice, odvětil Straka

V médiích se v souvislosti s razií na Brně-středu nejčastěji skloňuje jméno radního Jiřího Švachuly (ANO), kterého údajně policie zadržela. Švachula má a měl na starosti investice. „To není o jednom člověku, bylo to celé podhoubí. Zakázky má v kompetenci rada, kterou vedlo Žít Brno. Slibovalo nejlepší radnici v České republice a udělalo nejkorupčnější radnici v České republice," řekl Straka.

Podle Straky například předražená oprava Tržnice na Zelňáku

Už dříve uvedl, že špatné zakázky kritizoval a dával podněty k antimonopolnímu úřadu. Problematické podle něj byly například předražená oprava tržnice na Zelném trhu, opravy bytů v městské části či sociální projekty. „Tolikrát jsme dával jako předseda kontrolního výboru na program tyto věci a na kontrolním výboru jsme to tolikrát řešili a tolikrát marně požadovali, aby rada zjednala nápravu," uvedl Straka. Čeho přesně se ale týká aktuální razie, Straka neví.

V městské části po volbách podepsali koaliční smlouvu zástupci ODS, ANO a KDU-ČSL. Před volbami vedla radnici koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Zelení.

Na radnici části Brno-střed zasahovali celý čtvrtek kriminalisté, úřad byl zavřený. Zásah pokračuje i dnes. V noci bylo devět lidí obviněno z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Autoři

Štítky razie, Brno-střed, radnice, Svatopluk Bartík, Bohumil Straka, Žít Brno, trestný čin, městská část, Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ANO 2011, Jiří Švachula

Kontrolní výbor nic nedělal, prohlásil bývalý radní Bartík. Předseda výboru se zas pustil do Žít Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.