Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strach a adrenalin. A hlavně obavy o život kamaráda, popsal svědek hledání mladíka, kterého se únosci pokusili zabít

Dramatické chvíle zažila parta kamarádů z Brna, která se ve čtvrtek 21. února vydala na výpravu, bez níž by se člověk v životě rád obešel. Jeli totiž za kamarádem, který jim oznámil, že byl unesen. Redakci Drbny se podařilo spojit s jedním z členů záchranné výpravy. Pod příslibem anonymity nám popsal zážitky z osudového večera.

„Ve čtvrtek večer kamarádovi pípla zpráva od společného známého. Zněla prostě: byl jsem unesen,” popisuje mladík, jež si přál zůstat v anonymitě.

Okamžitá reakce s otázkou, kde se nachází, už zůstala nezodpovězena. „Byla to jen změť písmen, určitě chtěl napsat něco konkrétního, jenže v tu chvíli nemohl. Zbytek už jsme tak nedokázali rozšifrovat,” líčí jeden ze zachránců.

Společně tak začali obvolávat další přátele - zdali jim také přišla zvláštní zpráva a jestli se můžou rychle sejít a začít jednat. Nakonec se jich sešlo šest, další dva byli na cestě. „Kamaráda pak napadla spásná myšlenka - společně s uneseným sdíleli v telefonech díky aplikaci svou polohu,” popisuje mladík.

Aplikace opravdu pomohla. „Poslední aktivita telefonu byla stará 29 minut a signál šel odněkud z Bílovic nad Svitavou. Naskákali jsme do aut a jeli,” líčí zachránce. Na otázku, zda měl strach, odpovídá neurčitě.

„Byl to adrenalin. V první řadě adrenalin, pak obavy o kamarádův život, pak až možná strach,” svěřuje se. Pořád prý přitom nevěděli, jestli náhodou neskočili na nějaký drsný vtip. „Nevěděli jsme, co se děje. Co nás čeká na konci, pořád jsme si nebyli jisti, jestli nejde o vtip, proto jsme ještě nevolali policii,” vysvětluje mladík.

NAPSALI JSME: Útočníci se v Brně pokusili zavraždit mladého muže, těžce zraněného ho pak pohodili v lese 

Aniž by to mohli vědět, policii vytočil sám unesený dvacetiletý muž. Operátorovi ještě stihl oznámit, že se stal obětí únosu. Na další otázky už neodpověděl, nejspíš upadl do bezvědomí. Klíčem k nalezení a záchraně jeho života tak zůstala mobilní aplikace.

Ta je zavedla do lesů u Bílovic nad Svitavou. „Vedla nás po polní cestě. Když jsme se dostávali k místu, kde byl naposled zachycen signál z mobilu, uviděli jsme ho. O žádný vtip nešlo, bylo to vážné,” popisuje jeden ze zachránců.

Tělo kamaráda leželo nehybně. Nekomunikoval, byl v bezvědomí. Mladíci okamžitě zavolali záchranku. Policisté rozjeli pátrání po únoscích. Mladého muže se podařilo zachránit, ve vážném stavu se dostal do nemocnice. Také policisté byli úspěšní. Už druhý den se jim podařilo zatknout tři hlavní podezřelé.

Podle informací policistů se jedná o mladé muže ve věku 23, 22 a 18 let. Nejstarší má studovat vysokou, nejmladší střední školu. Poslední z trojice se prý živí jako řidič.

O motivu ani identitě únosců mladý zachránce spekulovat nechce. Vše je na policejním vyšetřování. Podle kriminalistů však nejspíš šlo o pokus o loupežnou vraždu.  „Pravděpodobný motiv je loupežný, podezřelí se totiž zmocnili hotovosti v řádu desítek tisíc korun," prohlásil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Útočníci nyní čelí obvinění z pokusu o vraždu, z policejní cely putovali rovnou do vazby. Pokud je soud uzná vinnými, můžou si odsedět 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Autoři | Foto ilustrační foto, pixabay.com

Štítky únos, pokus o vraždu, Brno, mladíci, Bílovice nad Svitavou, svědectví, adrenalin, Pavel Šváb

Strach a adrenalin. A hlavně obavy o život kamaráda, popsal svědek hledání mladíka, kterého se únosci pokusili zabít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.