Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skauting táhne! Brno už má přes tři a půl tisíce skautů, zájemců přitom stále přibývá

Zájemců o členství ve skautu přibývá. Brněnské oddíly kvůli tomu mají problémy s kapacitou kluboven, někde chybí také dostatečný počet vedoucích. Podle aktuálních výsledků registrace mají brněnské skautské oddíly 3557 členů. Podle podzimního průzkumu skautské okresní rady je ale většina oddílů na hranici kapacity nebo už nové členy vůbec nepřijímá. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí brněnských skautů Iveta Zieglová.

Málo prostoru i vedoucích

Problém zaznamenali i skauti z Židenic. „Máme už dva roky stop stav, protože by se naši členové neměli ve větším počtu kde scházet. Už teď nám běží i tři paralelní schůzky, což je na hraně kapacity. Dalším limitem je pro nás nedostatek mladších vedoucích," řekl vedoucí skautského střediska Mafeking Brno Vilém Řiháček.

Židenické klubovny jsou nedostačující nejen kapacitně. Jsou tmavé, nezateplené a na hranici životnosti. Řešením je pro středisko příspěvek na přestavbu objektů z městského participativního rozpočtu. Skauti do veřejné ankety přihlásili projekt Mládežnické klubovny pod Bílou horou a umístili se na čtvrtém místě. Díky tomu od města dostanou na přestavbu tři miliony korun.

Projektovou dokumentaci si vypracovali skauti, ušetřené prostředky tak lze investovat do samotné stavby. „Budou strženy současné dožívající montované klubovny stojící na střeše zděné budovy sálu. Místo nich budou postaveny nové stavby," vysvětlil Řiháček.

V Brně chybí větší prostory

Podobný problém mají i další brněnská skautská střediska. Brněnští skauti už v minulosti jednali s městem o možnosti nových prostor pro skautské klubovny. „I když se nám radnice i magistrát snaží vyjít vstříc, není to jednoduché. Zaprvé musí mít nějaký oddíl o klubovnu v nabízené lokalitě zájem a musí mít dostatek vedoucích, kteří by tam mohli působit. Zároveň se řada nabízených objektů neobejde bez větších investic, na které ovšem nemáme finanční prostředky," řekl předseda okresní rady Junáka - českého skauta Martin Hovorka.

Skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku, na celém světě se k němu hlásí 60 milionů dětí. Za posledních 12 let se počet českých skautů zvýšil ze 40.000 na 60.000. Brněnských skautů je oproti roku 2009 o 1559 více.

Autoři | Foto Junák - Český skaut

Štítky skauti, Brno, skautský oddíl, junák, skautský institut, zájemci, Židenice, Junák - český skaut, z. s., Česko

Skauting táhne! Brno už má přes tři a půl tisíce skautů, zájemců přitom stále přibývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.