Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno udělalo důležitý krok ke stavbě koncertního sálu, dohodlo se s ateliérem na stažení žaloby

Vedení Brna udělalo významný krok k realizaci projektu Janáčkova kulturního centra. Pražský ateliér M1 vezme do několika týdnů zpět žalobu na Brno kvůli stavbě nového koncertního sálu. Tu ateliér podal poté, co byl z projektu vystrnaděn navzdory faktu, že na tuto významnou kulturní stavbu vyhrál v roce 2004 architektonickou soutěž.

Město však poté vypsalo další soutěž na podobu akustky sálu. Vítězem se stal mezinárodní tým světově uznávaného polského architekta Tomasze Koniora. Vítězný návrh Janáčkova kulturního centra se však výrazně lišil od původního plánu ateliéru M1. Pražští architekti proto podali žalobu, která v posledních měsících komplikovala práci na přípravě stavby.

Původní návrh JKC od ateliéru M1

 „Prozatím byli úspěšní ve svém návrhu na vydání předběžného rozhodnutí, o žalobě jako takové dosud rozhodnuto nebylo. Ze strany předchozího vedení města však nebyly nároky výše zmíněných autorů jakkoli zohledněny a samotné uplatnění žaloby bylo bagatelizováno,“ okomentovala primátorka Markéta Vaňková dosavadní průběh událostí kolem JKC. 

Janáčkovo kulturní centrum bude jedním z nejmodernějších koncertních sálů v Evropě. Hotové by mělo být v roce 2022. Náklady se mají vyšplhat na 1,3 miliardy korun, z čehož má přispět 600 milionů stát, 600 milionů město a 100 milionů  kraj

Podle primátorky nebylo bez stažení žaloby reálné v dohledné době pokračovat ve výstavbě JKC, proto město přistoupilo k narovnání vztahů s ateliérem M1. Na tiskové konferenci pak společně s Pavlem Jobou z M1 oznámili nalezení shody.

Původní návrh JKC od ateliéru M1.

V následujících dnech tak bude probíhat spolupráce mezi autory původního návrhu a týmem Tomasze Koniora, aby výsledná dokumentace pro stavební povolení odpovídala původnímu a stále platnému architektonickému návrhu a zároveň splňovala všechny parametry koncertního sálu včetně akustiky světové úrovně. 

Původní návrh JKC od ateliéru M1

„I my máme zájem na tom, aby v co možná nejkratší době v Brně Janáčkovo kulturní centrum vzniklo. V případě dodržení postupu dohodnutého s primátorkou Markétou Vaňkovou jsme proto připraveni vzít zpět uplatněnou žalobu a uzavřít dohodu o narovnání,“ ujistil Pavel Joba z ateliéru M1.

Foto Konior studio

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, koncertní sál, žaloba, stažení, ateliér M1, ateliér, Brno, koncertní síň, Markéta Vaňková, Evropa

Brno udělalo důležitý krok ke stavbě koncertního sálu, dohodlo se s ateliérem na stažení žaloby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.