Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIZUALIZACE: Lidé mají možnost určit novou podobu areálu Zbrojovky. Zájem je stále větší

Už několik měsíců se může veřejnost podílet na rozhodování o nové podobě areálu bývalé Zbrojovky v brněnských Židenicích. Zájem lidí přitom neustále roste. Developerská firma CPI Property Group, která je majitelem objektu, postupně lidem odhaluje možnosti, jak by mohl vypadat nový areál, jež je rozdělený do šesti zón.

Zatímco uvnitř areálu Nové Zbrojovky probíhají přípravné práce pro budoucí rozvoj lokality, veřejnosti se postupně představují možné podoby a využití jejích jednotlivých částí. Jako čtvrtá v pořadí se nyní odhaluje zóna 2, která původně sloužila jako vstupní část do celého areálu.

Ideové návrhy od tří architektonických kanceláří budou od 13. února k vidění v prostorách Kanceláře architekta města Brna a na webu www.novazbrojovka.cz, kde je zároveň možné hlasovat o svém oblíbeném návrhu a přidávat komentáře k celému projektu.

Zájem o rozhodování neustále roste

„Vznikající areál ovlivní celou podobu Brna, proto chceme, aby i jeho obyvatelé měli možnost vyjádřit se o jeho budoucí podobě," prohlásil Zdeněk Havelka, výkonný ředitel CPI Property Group.

„Centrální zóna 5, jejíž ideové návrhy jsme zveřejnili minulý měsíc, zatím na našem webu získala téměř 900 hlasů a reakcí. To je ještě víc, než tomu bylo u dvou předchozích částí dohromady. Tento zvyšující se zájem nás velmi těší," dodal Havelka.

Zóna 2 se nachází v jižní části areálu bývalé Zbrojovky a navazuje na vojenskou nemocnici, jejíž součástí je i původní středověký klášter. Původně tato část sloužila jako vstup do celého areálu a stávala zde administrativní část továrny včetně budovy ředitelství (budova Lazareta).


Hlasovat o budoucí podobě Nové Zbrojovky můžete zde.

Muzeum, obchodní pasáž a kanceláře

Právě objekt Lazareta plánuje z části zachovat architektonické studio Chapman Taylor s.r.o. a navázat na něj moderní dostavbou. Ve vzniklé budově navrhuje vytvořit muzeum odkazující na minulost areálu Zbrojovky Brno. Zároveň vidí potenciál i v původním průčelí výrobních hal, které doporučuje zakomponovat do hlavní obchodní budovy. Dále studio v rámci zóny uvažuje o náměstí a obchodní pasáží s prosklenou střechou. Umístěny zde mají být i kavárny a restaurace a samostatná kancelářská část. Dopravní obslužnost uvažují architekti zajistit z ulice Lazaretní, kde podle nich mají být umístěna pozemní stání a vjezdy do veřejných podzemních garáží.

Návrh studia Chapman & Taylor

Zdravotnické budovy a obchodní třída s bytovými a kancelářskými domy

Zachovat průčelí historických průmyslových budov navrhují i architekti z K4 a.s. - Architects & Engineers. V jejich očích by měla být součástí obchodní třídy a současně fungovat jako polyfunkční sokl pro nové bytové a kancelářské domy, které tak přímo nezasahují do veřejného prostranství. Dopravně zklidněný prostor uvnitř území by měl vytvářet základ příjemného městského prostředí. Studio zároveň navrhuje vytvoření nového vstupního prostoru nemocnice a expanzi areálu do nových zdravotnických budov na plochách uvolněných továrnou.

Návrh studia K4 a.s. - Architects & Engineers

Stálá expozice Zbrojovky, poliklinika a administrativní budovy

Podobně jako ostatní oslovení architekti uvažovali i odborníci z ateliéru Kuba & Pilař architekti s.r.o. Také jejich představy zahrnují ponechání původní budovy ředitelství, kterou navrhují zrekonstruovat na prémiové kanceláře a navázat na ně nově navrženou budovou. V té by měla vzniknout stálá expozice o historii Zbrojovky mapující výrobu továrny a její produkty. Součástí protějšího bloku by potom měla být poliklinika nebo nemocnice a několik administrativních budov. Naproti plánují vytvořit nový vstup do Vojenské nemocnice orientovaný do ulice Lazaretní. Ve východní části architekti uvažují podzemní parkoviště.

Návrh studia Kuba & Pilař architekti s.r.o

Foto CPI | Zdroj CPI

Štítky nová zbrojovka, hlasování, cpi, zbrojovka, areál, architekt, CPI Property Group, Židenice, nemocnice, továrna, Brno, FC Zbrojovka Brno

VIZUALIZACE: Lidé mají možnost určit novou podobu areálu Zbrojovky. Zájem je stále větší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.