Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česko má první dva mužské sexuální asistenty

Doposud fungovalo v České republice pět sexuálních asistentek, které pomáhaly klientům s hendikepem nebo v seniorském věku. Nyní sdružení Freya vyškolilo dalších jedenáct asistentek a nově přibyli i dva asistenti.

Asistentky i asistenti absolvovali kurz o délce sto hodin, při kterém načerpali mnoho informací z oblasti sexuality, ale také speciální pedagogiky nebo komunikace. Poprvé tak nyní začnou v České republice působit i dva sexuální asistenti, doposud se této službě věnovaly výhradně ženy.

Sexuální asistent je člověk, který pomáhá klientovi v oblasti sexuality, ať se jedná o seznámení s teorií nebo nácvik praxe. Pomáhá tak klientovi nejen pochopit vlastní tělo, ale i zlepšit své vztahy nebo se naučit, jak s vlastní sexualitou pracovat.

„Služba sexuální asistence vstupuje tímto do nové etapy,“ říká Lucie Šídová, terapeutka a spoluzakladatelka sdružení Freya. Nárůst počtu proškolených a kvalifikovaných asistentů zlepší i dostupnost této služby v dalších regionech, navíc o službu zatím projevovali zájem zejména muži, to by se přítomností prvních asistentů mohlo změnit.

Sexuální asistence je určena širokému spektru klientů od seniorů, přes osoby s poruchami autistického spektra nebo fyzickým postižením až po rodiče a blízké osoby znevýhodněných osob. Právě lidem z blízkého okolí by měli asistenti a asistentky věnovat větší pozornost. „Absolventi kurzu se budou také více zaměřovat na poradenství a pomoc rodičům, kteří mají dítě s postižením a neví si rady s jejich sexualitou,“ vysvětluje Šídová. 

Sexuální asistence není prostituce, vysvětluje terapeutka Lucie Šídová

Zatímco v zahraničí je tato služba již poměrně známá a vyhledávaná, u nás zatím dlouho tradici nemá a stále zůstává poněkud kontroverzním tématem. První asistentky byly proškoleny v roce 2015, tehdy ještě pod organizací Rozkoš bez rizika, a například v minulém roce poskytlo na 230 asistencí. Ty obnášejí nejen poradenství, ale také pomoc v oblasti intimity, vnímání vlastního nebo partnerova těla a výjimkou není ani interakce v podobě masáží, společné koupele, nácviku masturbace i samotného styku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sexuální asistence, sexualita, Freya, Česko, Rozkoš bez rizika

Česko má první dva mužské sexuální asistenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.