Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak nakrmit miliardy hladovějících lidí? Mendelova univerzita reaguje výzkumy na klimatickou změnu

Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně má před sebou dva klíčové úkoly, které budou v budoucnu určovat směr výzkumu. Podle rektorky Danuše Nerudové je potřeba nakrmit v budoucnu deset miliard lidí a zajistit prosperující zemědělství s ohledem na klimatickou změnu. Novinářům to řekla při zahájení výstavy připomínající 100 let existence fakulty.

Agronomická fakulta byla jednou ze zakládajících při vzniku Vysokého učení zemědělského v Brně v roce 1919, dodnes ji absolvovalo 20.000 studentů. Zmíněné úkoly podle ní kladou na pedagogy a výzkum velké nároky. Již dnes se fakulta podílí na výzkumech, které mají přispět k úspěšnému pěstování plodin a chovu zvířat i v budoucnu, a tedy k nasycení lidstva.

Projekty zaměřené na důsledky změny klimatu

Agronomická fakulta se zaměřuje na projekty související právě se změnou klimatu, která se ve střední Evropě projevuje zvyšující se průměrnou teplotou a zvýšeným výskytem extrémních klimatických jevů.

„Zabýváme se hormonální regulací odolnosti organismů vůči nedostatku vody či předpovědní mapou možného úhynu ryb," řekl proděkan Radim Cerkal.

Dalšími projekty jsou například využití nanotechnologií v potravinářských provozech, bioremediace (odstranění nežádoucích látek) kontaminovaných půd a imobilizace těžkých kovů v půdách, studium struktury včelích virů či výzkum nových potravinových doplňků.

„Náš výzkum má přesah i do humánní medicíny. Jde o získávání biologicky aktivních látek z rostlin, které mají zdravotní účinky nebo prodlužují trvanlivost potravinářských výrobků," uvedl Cerkal. Podle něj se vědecko-výzkumný záběr fakulty v posledních letech významně rozšířil díky velkým investicím do infrastruktury.

Jedna ze tří zemědělských fakult v Česku

Brněnská fakulta patří ke třem českým, které připravují odborníky pro zemědělství, další jsou jen v Praze a Českých Budějovicích. „Naším úkolem je více přenášet výsledky výzkumu do praxe, což je bolest většiny českých univerzit. A také chceme nyní mnohem více než dříve investovat do lidí, abychom přivedli špičkové vědce a pedagogy. Zároveň chceme více praxe pro studenty," řekla Nerudová.

Během roku bude fakulta připomínat své výročí například Velikonočním Jarmarkem století, při Jihomoravských dožínkách, při podzimní akci Orba století a Vánočním jarmarku. V červnu také začne v Technickém muzeu v Brně výstava předmětů, tiskovin a fotografií provázejících existenci fakulty.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Mendelova univerzita, výzkum, klimatická změna, výročí, klimatické změny, Mendelova univerzita v Brně, Danuše Nerudová, projekt, Brno, Technické muzeum v Brně, střední Evropa, Česko, Praha

Jak nakrmit miliardy hladovějících lidí? Mendelova univerzita reaguje výzkumy na klimatickou změnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.