Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zkušený brněnský hasič zachránil mimo službu život motorkáři, když mu zastavil krvácení ze stehenní tepny

Pohotová a naprosto profesionální reakce zachránila život motorkáři, který v červenci loňského roku havaroval v Bauerově ulici. Muž krvácel ze stehenní tepny a nejspíše by během několika minut ztratil tolik krve, že by zemřel. Naštěstí jel okolo profesionální hasič Jiří Oharek, který muži zachránil život. Za svůj čin dnes obdržel titul Gentlemen silnic.

Jiří Oharek, který působí v hasičské stanici v brnské Líšni, byl v době nehody mimo službu. Souhrou náhod se však ocitl ve správnou chvíli na správném místě a poskytl první pomoc těžce zraněnému motorkáři, který se v Brněna Bauerově srazil s dodávkou.

Oharek včas rozpoznal závažnost masivního krvácení ze stehna zraněného mladíka. Poskytl zraněnému první pomoc a porušenou tepnu zamáčknul rukou přímo v ráně a tím zamezil vykrvácení. Tak vydržel až do příjezdu záchranářů, čímž zachránil muž život. .

Ve svém volnu zasahoval už u třetí dopravní nehody

„Jiří Oharek patří k velmi zkušeným hasičům našeho sboru," prozradil tiskový mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Oharek už slouž neskutečný třicátý rok služby. Jeho zkušenosti se odráží i v civilním životě, jak sám poznamenal: „Toto byla už moje třetí nehoda, u které jsem ve svém volnu pomáhal. Nikdy jsem však žádné podobné ocenění nezískal a velmi si toho vážím.“

Gentlemeni silnic mají hlavně inspirovat

Projekt Gentleman silnic každoročně oceňuje příběhy, které budou inspirovat řidiče k tomu, aby si navzájem pomáhali v případě, že se stanou svědky dopravní nehody. 

„Tentokrát měl zraněný štěstí v neštěstí, protože kolem nehody projížděl profesionál. Ráda bych ale zdůraznila, že při nehodách je skutečně důležité, aby řidiči nebyli lhostejní a zastavili. Zavolat záchranku a poskytnout první pomoc je přece povinností každého z nás,“ uvedla Ivana Buriánková, vedoucí projektu Gentleman silnic.

Ocenění uděluje Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií ČR již 16. rokem.

Foto HZS JMK

Štítky gentlemen silnic, hasič, brno, hzs jmk, ocenění, záchrana života, silnice, havárie, první pomoc, Jaroslav Mikoška, Líšeň, Policie České republiky, Generali Česká pojišťovna

Zkušený brněnský hasič zachránil mimo službu život motorkáři, když mu zastavil krvácení ze stehenní tepny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.