Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Lidé si v Brně připomněli Jana Palacha svíčkami a tichou pietou

Stovky lidí přišly dnes v Brně uctít památku Jana Palacha, který se před 50 lety upálil na protest proti vývoji v Československu po okupaci v roce 1968. Spolek společné Brno uspořádal u morového sloupu na náměstí Svobody akci Světlo pro Jana Palacha, průběžně se zde zastavily desítky až stovky lidí, mnozí z nich zapálili svíčku. U paty sloupu je i několik fotografií zemřelého studenta historie a politické ekonomie, jehož život skončil v pouhých 20 letech.

 

Palachovu památku lidé uctili na stejném místě v mnohem větší míře i koncem ledna před 50 lety, když chtěl vyburcovat národ z letargie a pasivity. Květiny, věnce a svíčky pokryly sloup tehdy nejen na zemi kolem dokola, ale lidé s nimi vylezli na samotný sloup a jeho zhruba tři metry vysokou podstavu.

Před 50 lety dokázala Palachova oběť národ spojit proti okupantům, avšak už v srpnu při prvním výročí okupace v roce 1969 represivní složky zasáhly proti těm, kteří narušovali svým hlasem počínající normalizaci.

Palach se zapálil 16. ledna 1969, na následky popálenin a zranění zemřel o tři dny později. Na jeho čin tehdy navázalo několik dalších lidí, mezi nejznámější patří Jan Zajíc či Evžen Plocek.

O 20 let později se konal od 15. do 21. ledna takzvaný Palachův týden, kdy lidé protestovali proti komunistickému režimu a složky režimu proti nim násilně zasahovaly. Protesty předznamenaly sametovou revoluci v listopadu 1989.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky Jan Palach, sebeupálení, oběť, výročí, okupace, pohřeb, pieta, Brno, svíčka, sloup, Československo, Sametová revoluce, Jan Zajíc, Evžen Plocek, Palachův týden

FOTO: Lidé si v Brně připomněli Jana Palacha svíčkami a tichou pietou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.