Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnští hasiči zítra uctí památku svých kolegů zesnulých při požáru v centru města

V úterý 8. 1. 2019 si brněnští hasiči pietním aktem připomenou výročí tragické události, při které ve stejný den roku 2002 zemřeli dva jejich kolegové. Ve 20 hodin se sejdou příbuzní, hasiči a kamarádi Davida Kožuského a Jaroslava Garguly u památníku v místě, okdud se při záchraně lidí z hořícího kasína již nikdy nevrátili.

Památník tragické události vytvořil sochař Adam Krhánek a je umístěn v přízemí obchodního centra LETMO. Má podobu hranolu z černého plechu, ve kterém jsou dva stíny představující dvě chybějící postavy hasičů v životní velikosti. Hasiči se na pietě schází každý rok.

Zesnulí kolegové vyznamenáni za statečnost

Za svoji statečnost prokázanou při záchraně lidských životů byli oba hasiči po tragické události vyznamenáni ministrem vnitra medailí " ZA STATEČNOST ", David Kožuský byl mimořádně povýšen do hodnosti kapitán in memoriam, Jaroslav Gargula byl mimořádně povýšen do hodnosti poručík in memoriam.

Náhlé vzplanutí plynu

Den 8. ledna 2002 se pro brněnské hasiče stal navždy černým dnem. V centru města, na rohu Nádražní ulice začalo hořet kasíno. Po příjezdu požáru kasína CARE se velitel družstva David Kožuský rozhodl provést průzkum, při kterém chtěl najít pohřešovaného člověka, který se měl nacházet v hořícím objektu. Na průzkum se vydal společně Jaroslavem Gargulou. Při jejich misi však osobu došlo k nenadálému vzplanutí plynů a oba hasiči, spolu s člověkem, jehož hledali, na místě zemřeli.

c

Za svoji statečnost prokázanou při záchraně lidských životů byli oba hasiči po tragické události vyznamenáni ministrem vnitra medailí " ZA STATEČNOST ", npor. David Kožuský byl mimořádně povýšen do hodnosti kapitán in memoriam, nstržm. Jaroslav Gargula byl mimořádně povýšen do hodnosti poručík in memoriam.

Foto HZS JMK

Štítky hasiči, pieta, hzs jmk, letmo, požár, kasino, centrum města

Brněnští hasiči zítra uctí památku svých kolegů zesnulých při požáru v centru města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.