Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chovatelé se v brněnské zoo chystali na mláďata ledních medvědů, na žádný porod už to ale nevypadá

Chovatelé v brněnské zoo se tuto zimu patrně nedočkají mláďat oblíbené lední medvědice Cory. V zoo už příliš nepočítají s tím, že se nějaká narodí. Cora v minulosti vychovala pět mláďat, malá medvíďata byla vždy velkou atrakcí zoo a podstatně zvyšovala počty návštěvníků.

„Cora se letos pářila se svým partnerem Umcou asi o měsíc dřív než obvykle, v únoru. Na podzim se chovala tak, že březí je, také tak vypadala. Ale nic. Definitivně nelze říct nikdy nic, příroda dokáže překvapit, ale s největší pravděpodobností už to na žádný porod nevypadá," uvedl mluvčí zoo Michal Vaňáč. Zoo kvůli možnému porodu medvědice v polovině listopadu uzavřela cestu k expozici ledních medvědů, aby Cora měla maximální klid.

Cora se už v minulosti stala matkou pěti medvíďat, zvláště ta první z nich, dvojčata Bill a Tom, se v roce 2008 stala velkou atrakcí zoo. V Brně narození tehdy způsobilo medvídkománii, zahrada i díky mláďatům zaznamenala rekordní návštěvnost, přišlo téměř 327.000 lidí. Dosud je to nejvyšší návštěvnost brněnské zoo za 20 posledních let.

V roce 2012 se pak narodili Kometa a Nanuk, naposledy v roce 2015 medvědice Noria. Narozená medvíďata postupně cestovala do jiných zoo, Noria odjela do zoo v německém Rostocku letos v září.

Dvacetiletá Cora je nyní ve výběhu sama, její dlouholetý partner Umca uhynul letos v polovině srpna na degenerativní onemocnění ledvin. V zoo nyní zvažují, zda jí pořídí nového partnera. „Těch variant je ale více, rozhodneme se až na začátku příštího roku," uvedl Vaňáč.

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky Zoo Brno, lední medvědi, mláďata, Zoologická zahrada Brno, porod, medvědice, Cora, medvěd lední, Rostock

Chovatelé se v brněnské zoo chystali na mláďata ledních medvědů, na žádný porod už to ale nevypadá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.