Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zájem o náhradní matky roste, potvrzuje brněnská klinika Repromeda

PR článek

Brněnská klinika Repromeda řeší v posledních letech desítky žádostí pacientů o náhradní matky. Není to však z důvodu aktuálního trendu „hollywoodských hvězd“. Náhradní mateřství často představuje pro některé ženy jedinou a poslední možnost, jak mít vlastní dítě. V Česku lze náhradní mateřství využít pouze v případě, že jsou k tomu u ženy závažné zdravotní důvody. Jak je možné pomoci těmto ženám a co se od náhradních matek očekává?

Proč některé ženy potřebují náhradní matku?

Repromeda je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky sídlící v Brně a Ostravě. Patří mezi naprostou špičku v oboru v ČR. Od založení pomohla k narození více jak 5000 zdravých dětí. Cílem kliniky je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. Klinika si zakládá na vysoké odbornosti a dbá na diskrétnost, lidskost, vstřícnost.

Jednou z hlavních příčin, proč některé ženy náhradní matku potřebují, jsou zdravotní indispozice, se kterými se žena již narodí. Ty v podstatě znemožňují otěhotnění a donošení dítěte. Řadí se sem například absence či vrozené vývojové vady dělohy... Ty zde sice existovaly i před 50 lety, tehdy však v takovéto situaci lidé častěji dítě adoptovali, nebo zůstali bezdětní.

Dnes je ovšem díky moderní medicíně možností více. Adopce je samozřejmě stále jednou z nich, ale některé páry se jednoduše nedovedou smířit s myšlenkou, že by vlastní dítě neměli, tak využijí pomoc reprodukční medicíny a náhradní matky.

Ženy často dlouho odkládají mateřství

Dalším z částečných důvodů, proč je v dnešní době vyšší poptávka po náhradních matkách, je odkládání mateřství. „Ženy mají pocit, že díky metodám asistované reprodukce mohou otěhotnět prakticky v jakémkoliv věku. Ano, je pravda, že dnes díky těmto metodám stačí páru k otěhotnění třeba jen jedno vajíčko a jedna spermie, to však nic nemění na tom, že u žen nad 33 let narůstá výskyt onemocnění a pravděpodobnost určitých genetických abnormalit, které mohou vést až k potřebě využití náhradní matky,“ vysvětluje lékařka Kateřina Veselá, ředitelka kliniky Repromeda.

Náhradní matkou jsou nejčastěji svobodné či rozvedené ženy

Z vlastní praxe reprodukční kliniky Repromeda je zpravidla náhradní matkou žena ve věku 30 až 43 let, přičemž zákonem stanovená věková hranice je od 18 do 49. Věk však není jedinou podmínkou jak pomoci. „Potenciální náhradní matka musí mít sama alespoň jedno vlastní dítě a ideálně by měla být svobodná či rozvedená. V opačném případě by do celého procesu vstupoval i její manžel, který by se stal automaticky otcem novorozence. Proces osvojení dítěte by tak byl složitější,“ objasňuje ředitelka Repromedy.

V první řadě se hledá v rodině

A kde takovou ženu najít? Nejčastěji si páry hledají náhradní matku mezi příbuznými a známými, může se jí stát matka, sestra nebo kamarádka. Některé dvojice ale takovou možnost nemají, a tak hledají na různých diskuzních fórech na internetu nebo se obracejí přímo na reprodukční kliniku.

Nejde o módní trend, ale o pomoc ženám se zdravotními problémy

O náhradním mateřství se ve společnosti mluví stále více, takže se vnímání tohoto tématu pomalu mění. A i přestože se to některým lidem může pořád jevit pouze jako trendy záležitost, pro ženy, které mají skutečný problém s donošením vlastního dítěte, je to traumatizující zkušenost a rozhodně to jako žádný trend současnosti nechápou.

Náhradní mateřství podstupují u nás opravdu pouze páry, které nemají možnost počít a donosit dítě jinou cestou. Pokud tedy primárně víme, že žena například nemá dělohu, jiný postup jí ani nenabízíme. Důležitým faktorem je u těchto dvojic skutečná touha po dítěti, která je tak silná, že chtějí zkusit všechny dostupné metody,“ uzavírá Kateřina Veselá.

Pokud Vás tato problematika zajímá, více informací najdete na webových stránkách brněnské kliniky.

Foto Repromeda

Štítky náhradní matky, mateřství, repromeda, reprodukční klinika, náhradní mateřství, klinika, trend, Česko, Kateřina Veselá, REPROMEDA s.r.o.

Zájem o náhradní matky roste, potvrzuje brněnská klinika Repromeda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.