Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTOGALERIE: Finálové kolo šifrovačky Brno, co není, si na Špilberku užily stovky lidí

PR článek

O prosluněné sobotě se na Špilberku sešlo nebývalé množství lidí. Tvořily desítky malých skupinek a vedle krásného počasí je na brněnský hrad přivedlo také finálové kolo šifrovačky Brno, co není. Díky této hře město představuje Brňanům hravou formou strategické projekty, na kterých se v Brně aktuálně pracuje. Na sobotním finále se přitom utkali ti nejlepší z nejlepších - vítězové předchozích kol, které se konaly v průběhu celého letošního roku.

Zhruba devadesátka týmů o maximálně pěti hráčích na Špilberku netrpělivě vyhlížela 13. hodinu a tudíž i start posledního kola šifrovačky Brno, co není. V předchozích čtyřech kolech, které se konaly v průběhu celého roku 2018, získali hráči vedle cenných herních zkušeností také povědomí o významných strategických projektech města.

Zábavné představení strategických projektů

Hravě se přitom seznámili s projekty Tramvaje Plotní, Janáčkova kulturního centra, Akvaparku za Lužánkami a tzv. Vody v Brně.  Šifry v sobotním finále pak byly motivovány starší brněnskou historií a velkými projekty jako třeba připojení Brna na železnici nebo rozšíření města o okolní vesnice.

Z kasemat až na radnici

Se třináctou hodinou se dav téměř čtyř stovek lidí rozprchl do všech koutů Špilberku. Na hradě museli hráči najít čtyři šifry, po jejichž vyluštění se dostali do kasemat, kde je čekaly další čtyři úkoly k vyluštění. Z obávaných kasemat se ti nejlepší probojovali do parku pod Špilasem, kde už pomalu a jistě započali svou cestu do finiše. Předposlední úkol museli soutěžící splnit u parkovacího domu Domini a šifrovací jízdu zakončili na nádvoří Staré radnice.

Šifrovačka byla podle jejího autora hravá a náročná tak, aby nebyla úplně snadným bonbónkem pro zkušené hráče, a aby si ji na druhou stranu mohli užít i světem šifer nepolíbení jedinci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Brněnská Drbna (@brnenskadrbna),

Vítěz bral noc pod mamutem

Vítězný tým Seznam fen šifru dokončil dvě a půl hodiny po odstartování, což byla podle organizátorů opravdu výjimečná rychlost. „Neříkám, že jsme s tím úplně počítali, ale já jsem sem dneska šel prostě vyhrát," usmíval se v cíli jeden z členů vítězného týmu Jirka. Dobrá nálada se vítězům ještě zlepšila poté, co dostali na výběr z vítězných cen. Nakonec si zvolili zážitek v podobě přenocování v muzeu Anthropos  - přímo pod mamutem, navíc s promítáním filmu a snídaní.

Vítězný tým Seznam fen

My jsme tady špatně a výstup na kupoli pavilonu Z

„Úlohy byly oproti ostatním kolům mírně těžší, ale o to zábavnější a adrenalinovější," pochvaloval si po skončení Karel, člen týmu na druhém místě s vtipným názvem My jsme tady špatně. Že šlo o zkušené hráče, prozradila i výbava: karimatky a přenosné židličky na sezení. „To nejhorší, co se vám může na šifrovačce stát, že prochladnete. Tohle je tedy naše standardní šifrovací výbava," dodal s úsměvem Honza. Svou "standardní výbavu" nejspíš ale nevyužijí při výhře, která je zavede až na vrchol kupole pavilonu Z brněnského výstaviště.

Karimatka a židlička nesmí chybět! Tým na druhém místě - My jsme tady špatně

MurmaŇi se půjdou klouzat

Třetím týmem na bedně se stalo mužstva MurmaŇi. Jejich úspěšné šifrovací tažení dostane dobrodružnou tečku v podobě výletu na hráz Brněnské přehrady, kde budou vyvezeni do výšky 50 metrů odkud je čeká výjimečná vyhlídka. Poté plošina sjede o 20 metrů, spustí záchranný vak a MurmaŇi otestují svou odvahu sklouznutím do vaku z výšky 30 metrů.

Poukaz na netradiční zážitek získali i třetí MurmaŇi

Foto Tomáš Hrivňák

Štítky Brno, co není, šifrovačka, strategické projekty, šifrovací hra, Špilberk, projekt, Brněnský hrad, kasematy, Seznam.cz, Janáčkovo kulturní centrum, Anthropos, Instagram

FOTOGALERIE: Finálové kolo šifrovačky Brno, co není, si na Špilberku užily stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.