Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Likvidaci tržnice Pohořelec v Brně i po dvou letech řeší soudy

Dva roky po likvidaci tržnice na Pohořelci v centru Brna se událostí stále zabývá justice. Ústavní soud odmítl stížnost firmy 1. brněnská investiční proti vymazání jejích staveb z katastru nemovitostí. Nejvyšší správní soud (NSS) zase vyhověl stížnosti městské části Brno-střed proti verdiktu Krajského soudu v Brně, podle kterého městská část nezákonně vyzvala firmu k odstranění stánků. Krajský soud musí spor řešit znovu.

Úřad městské části v roce 2016 označil stánky za nepovolený zábor komunikace. Výzvě k odstranění firma nevyhověla, úřad tedy nechal stánky demontovat. Po likvidaci stánků katastr na návrh města Brna vymazal všechny evidované údaje, na což 1. brněnská investiční reagovala žalobou proti nezákonnému zásahu.

Poukázala na rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který výzvu i následné odstranění staveb označil za nezákonné. Se žalobou proti postupu katastrálního úřadu ale firma neuspěla. Podle justice katastr nemohl postupovat jinak, než údaje o stavbách, které už prokazatelně neexistují, smazat. Katastrální úřad nemůže řešit sporné právní otázky, aby nevybočil ze své evidenční role. Verdikt v listopadu potvrdil Ústavní soud.

Vrchnostenská libovůle úřadu

Ve stejném měsíci zasáhl také NSS a podle úřední desky zrušil loňské rozhodnutí krajského soudu, který označil výzvu městské části k odstranění stánků za nezákonnou. V počínání městské části spatřoval krajský soud vrchnostenskou libovůli a "bezprecedentní příklad zvůle veřejné moci". Poukázal na to, že tržnice existovala řadu let, a pokud si ji městská část na Pohořelci nepřála, měla postupovat standardními prostředky. Proč nyní NSS zrušil rozhodnutí krajského soudu, není zatím jasné, každopádně ale bude nutné spor znovu otevřít.

Krajský soud v minulosti samostatným rozhodnutím označil za nezákonné i odstranění stánků, které následovalo po bezvýsledné výzvě. Také proti tomuto verdiktu podala městská část kasační stížnost, o které dosud NSS nerozhodnul.

Situací na Pohořelci se zabývala také policie. V odstranění stánků podle vyjádření městské části z prosince 2016 neshledala trestný čin ani přestupek.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky Pohořelec, tržnice, Brno, soudy, městská část, Nejvyšší správní soud České republiky, krajský soud v Česku, Krajský soud v Brně, Brno-střed, Katastrální úřad

Likvidaci tržnice Pohořelec v Brně i po dvou letech řeší soudy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.