Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Hlavní nádraží před sto lety? Daleko více zeleně. Současný projekt developera přitom se stromy počítá

Pokácení všech stromů na zahrádce vedle hlavního nádraží vyvolalo u veřejnosti vlnu nevole. Hlavní nádraží tak přišlo o možná poslední přírodní zdroje stínu a chladu. V plánech developerské společnosti Brno New Station Development, která má budovu hlavního nádraží na 40 let v pronájmu, přitom podle vizualizací vzrostlé stromy figurují. Na dotazy novinářů společnost zatím neodpovídá.

Pokud bychom zavítali na hlavní nádraží například na začátku 20. století, našli bychom stromů a zeleně spoustu. Dopravní infrastruktura však v průběhu století doznala obrovských změn a zeleň musela ustoupit nárokům vytížené dopravní sítě. 

Pohled na halvní nádraží před sto lety, zdroj: Muzeum měta Brna

Čtyři vzrostlé pajasany na zahrádce u jednoho z křídel budovy hlavního nádraží tak představovaly poslední přirozený zdroj stínu a jediný přírodní prvek v místě. 

Pokácené stromy u hlavního nádraží, foto: Tramvaják Renda

K pokácení čtyř pajasanů udělil souhlas Odbor životního prostředí městské části Brno-střed.  Avšak pod pod podmínkou, že kácení  stromu bude provedeno až ve chvíli, kdy vydá Drážní úřad pravomocné územní rozhodnutí. To se však podle radnice Brna-středu nestalo. „Vzhledem k tomu, že toto rozhodnutí nebylo vydáno, budeme pokácení stromů řešit ve správním řízení," uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. 

Pokácené stromy u hlavního nádraží, foto: Tramvaják Renda

Společnost Brno New Station Development (BNSD) má od Českých drah pronajatou budovu do roku 2048. V roce 2008 vyhrála budova soutěž na pronájem na dobu 40 let. Vedle budovy hlavního nádraží získala společnost do správy i několik hektarů okolních pozemků, včetně Malé Ameriky. Společnost BNDS se pronájmem zavázala k revitalizaci budovy. Majitel BNSD Jiří Hos v minulosti sliboval, že do rekonstrukce nádraží vloží společnost zhruba čtvrt miliardy korun. 

Developerský projekt přitom se zelení na zahrádce u nádrží počítá, vizualizace: BNSD

Na vyjádření developerské společnosti Brno New Station development redakce čeká.

Developerský projekt přitom se zelení na zahrádce u nádrží počítá, vizualizace: BNSD

Foto vizualizace BNSD

Štítky hlavní nádraží, zeleň, stromy, developer, brno new station development, strom, projekt, Brno new station development a.s., Brno-střed, Brno, Drážní úřad, České dráhy

FOTO: Hlavní nádraží před sto lety? Daleko více zeleně. Současný projekt developera přitom se stromy počítá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.