Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Moraváku vyroste během vánočních trhů obří ruské kolo. Nabídne výhled na celé Brno

Vánoční trhy na Moraváku a Zelňáku letos čeká několik zajímavých změn. Na Moravském náměstí například vyroste 33 metrů vysoké vyhlídkové kolo. Podle organizátorů z něj bude vidět přes střechy domů na celé Brno. Na Zelňáku zas bude k vidění zvon s podpisy prezidentů speciálně odlitý pro vánoční trhy. Výtěžek z jeho dražby půjde na charitu.

Výhled nad střechami domů

Největší letošní novinkou vánočních trhů bude bezesporu vyhlídkové kolo o výšce 33 metrů s kapacitou 144 osob. „Věříme, že rozhled z této výšky nabídne návštěvníkům opravdu nevšední pohled na adventní Brno, protože uvidí přes střechy domů až na náměstí Svobody, Špilberk, Petrov a další dominanty města. Spolu s vánoční výzdobou v ulicích to určitě bude stát za to,“ řekl za pořadatele Tomáš Pavčík. Jedna jízda potrvá zhruba 5 minut a bude stát 100 korun. 

Navázání na loňské tradice

Advent na Moraváku bude probíhat v podobném duchu, jako tomu bylo v loňském roce. Nebude tedy chybět velkokapacitní šapitó, centrální bar na kašně, slaměný betlém výtvarnice Kateřiny Veselé a také velký prostor věnovaný neziskovým a charitním organizacím. Jeden stan bude vyhrazen pro pravidelný hudební a divadelní program.

Lidé se budou moci těšit také na vyhřívanou čajovnu v jurtě, šapitó s řemeslnými výrobky, šapitó s kvalitním gastro sortimentem a možností posezení a šapitó se specialitami. Nebude chybět loni úspěšný charitativní antikvariát v jurtě a jedna jurta bude věnována Paracentru Fenix.

Přebalovací koutek a dílničky pro děti

Pro nejmenší budou na Moraváku připraveny tři dětské kolotoče a další novinkou je baby-point - vyhřívaná jurta pro maminky s dětmi vybavená přebalovacím koutkem a dílničkami.

Zelňák nabídne 120 stánků a zvon

Návštěvníky vánočních trhů čeká na Zelňáku tradiční vánoční výzdoba a 121 prodejních stánků. Ty letos zhruba z jedné pětiny obmění sortiment. Nabídku doplní například vinuté skleněné perly, ručně vyráběné foukané malované vánoční ozdoby, ručně šitá móda, marmelády a domácí sirupy nebo polštáře a sedáky plněné bylinkami. Dva stánky zdarma opět dostanou k dispozici neziskové organizace.

Nový vstup od Starobrněnské

Tržiště bude nově otevřeno k ulici Starobrněnská, vznikne tak druhý hlavní vstup mezi stánky, zároveň se ještě více otevře směrem k Tržnici Brno, aby zůstal plynulý průchod na radniční nádvoří.

Zvon na počest stoletého výročí

„U příležitosti 100letého výročí jsme nechali odlít zvon, který bude tvořit zvoničku na letošním Adventu na Zelňáku. Zvon byl symbolicky odlitý přesně v den výročí 28. 10. 2018 a nese mimo prvního českého znaku lva z počátku 20. let také jména všech prezidentů za posledních 100 let,"  uvedla koordinátorka Adventu na Zelňáku Eva Skácelová

Výtěžek půjde na charitu

Průměr zvonu je 20 centimetrů a jde o jediný exemplář svého druhu. „S ohledem na blížící se konec roku nese také originální přání šťastných dalších 100 let - PF 2018. Po dobu adventních trhů si na něj mohou návštěvníci zazvonit pro štěstí, umístěn bude u Ježíškovy pošty pod vánočním stromem. Zároveň bude probíhat jeho dražba, vyvolávací cena je 1918 korun. Výtěžek bude věnován neziskové organizaci, kterou vybereme spolu se zástupci radnice Brno-střed,“ doplňuje program Eva Skácelová, koordinátorka Adventu na Zelňáku.

Na Zelném trhu nebudou chybět ani tradiční atrakce pro děti, jako je řetízkový kolotoč, kolotoč pro nejmenší a adventní vláček. V programu nebude chybět společné zapalování adventních svící s knězem a rorátní zpěvy. Mimo pravidelný hudební a divadelní program pro děti i dospělé, který bude probíhat každý den od 16.00 do 20.00 hodin, je opět připravena Ježíškova pošta.

Nejdelší dopis Ježíškovi

I letos návštěvníci najdou u vánočního stromu oblíbenou Ježíškovu kancelář, ve které bude možné napsat přání Ježíškovi na speciální dopisní papír. V minulém roce byl vytvořen rekord NEJDELŠÍ DOPIS JEŽÍŠKOVI, který je zapsaný v České knize rekordů. Celková délka dopisu byla 614 metrů při šířce 43 centimetrů.

Vánoční trhy na Zelňáku a Moraváku zastřešuje městská část Brno-střed. Vánoce na Svoboďáku a Dominikánském zastřešuje Turistické informační centrum. Strom se na Zelném trhu letos rozsvítí 23. 11. v 18.00 hodin, hodinu po rozsvícení stromu na Svoboďáku.

Foto MČ Brno-střed | Zdroj s použitím TZ

Štítky vánoční trhy, advent, moravské náměstí, ruské kolo, vyhlídkové kolo, Brno, střecha, jurta, Ježíšek, Kateřina Veselá, Zelný trh (Brno), Muzeum rekordů a kuriozit, Špilberk

Na Moraváku vyroste během vánočních trhů obří ruské kolo. Nabídne výhled na celé Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.