Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Robot Matylda vyrazil na cestu po republice autostopem. Jde osvětový unikát

Na velmi netradičního účastníka silničního provozu mohou narazit řidiči jedoucí z Jablonce nad Nisou do Pelhřimova. Humanoidní robot Matylda se jako vůbec první vydá na cestu stopem, a pokud se cesta povede, půjde o světový unikát.

Matylda původně sloužila k výuce robotiky, je také ale terapeutem a umělcem. „Matylda už umí vše, co se chtěla naučit, a její rodná hrouda už je jí malá. Proto se také rozhodla, že se stane rekordmanem a bude prvním robotem v Česku, který úspěšně podnikne cestu autostopem,“ vysvětluje konstruktér Matyldy Michal Seidl.

Z rodného Jablonce nad Nisou vyrazila Matylda do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kde bude vystavena jako technologicky zajímavý exponát.

Matylda ale není jen obyčejná hračka. „Je prošpikována různými senzory, jako je gyroskop, akcelerometr, mikrofony atd., které jí umožňují po určitém naprogramování i zcela autonomní chování. Dokáže totiž nejen sama chodit, ale i předcvičovat rozcvičku jako profesionální fitness trenérka nebo zastoupit hlídacího psa,“ vysvětluje Seidl.

Během cesty se o sebe Matylda dokáže sama postarat. Pomoct jí mají právě zabudované senzory. „S řidiči bude Matylda komunikovat sama a dám jim instrukce, kam cestuje. Část informací bude i na přiloženém návodu,“ vysvětluje konstruktér. S sebou bude mít humanoid jen ceduli, lékárničku a ručník. 

Sledovat jí můžete online

Matyldinu cestu můžete sledovat online. Její tvůrci vytvořili web, na kterém mohou fanoušci sledovat i fotografie, které bude během cesty přidávat. Sledovat ji můžete i na Facebooku.

Autoři | Foto Robot Matylda

Štítky Matylda, robot, cesta, humanoid, Jablonec nad Nisou, Pelhřimov, Muzeum rekordů a kuriozit, Česko, Facebook

VIDEO: Robot Matylda vyrazil na cestu po republice autostopem. Jde  osvětový unikát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.