Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mladí hokejoví Kavalíři promluvili na konferenci o problematice kondiční přípravy a nové spolupráci

Dvoudenní konference Erasmus +, kterou hostil klub Evropské univerzitní hokejové ligy Cavaliers Brno, odstartovala na brněnské NEWTON College na konci září. Odborné přednášky přinesly zajímavé poznatky ze světa (nejen) univerzitního hokeje.

Konferenci zahájil spoluzakladatel klubu Cavaliers Brno Daniel Jochman. V úvodu ve stručnosti představil brněnský hokejový klub. Podstatnou částí prezentace bylo nastínění spolupráce Kavalírů s Univerzitou obrany a soukromou školou NEWTON College. „S NEWTON College jsme navázali velmi úzkou spolupráci. Škola nám pomáhá v oblasti marketingu a nabízí školení pro hráče. Její studenti budou mít zase v osnovách zahrnutý sportovní marketing. Co se týče Univerzity obrany, tak bych vyzdvihl především to, že nám vedení školy poskytuje například sportovní halu a bazény, kde mohou hráči trénovat,“ vysvětlil Jochman.

Univerzitní propojení a budování značky

Pro Kavalíry je do budoucna prioritní navázání vztahů s dalšími brněnskými univerzitami. „Děláme vše pro to, abychom oslovili Vysoké učení technické a Mendelovu univerzitu a mohli s nimi spolupracovat,“ dodal.Jedním z dalších cílů klubu je i vytvoření stabilního jména Cavaliers. „Chceme vytvořit silnou značku, aby na naše zápasy chodili studenti v dresech Kavalírů, kteří se budou hlásit k univerzitnímu sportu a k týmu Cavaliers Brno,“ popsal.

Jedním z témat, které v prezentaci zmínil spoluzakladatel klubu Filip Vojáček, byla i letošní spolupráce klubu s HC Štika Rosice, pro kterou se Kavalíři rozhodli kvůli obsazenosti ledových ploch v Brně a špatným časům tréninků. „V Rosicích bude hrát většina našich hráčů. Kluci tam odehrají dalších 26 zápasů v základní části a mají možnost i třikrát týdně trénovat. Výhodou je, že máme totožného trenéra a nastavený stejný herní systém. Tím pádem tato spolupráce může fungovat. Hráči se mohou zlepšovat,“ uvedl.

Při omezených financích se musí najít tréninkový kompromis

Problematiky přípravy hokejistů v České republice se ve své řeči dotkl kondiční trenér Štěpán Koukal. Poukázal například na rozdíly mezi dvěma typy letní přípravy. „Finanční náročnost a vytrácení týmového ducha jsou jedny z nevýhod individuálních tréninků, přestože progres je potom veliký. Většina klubů si tento typ přípravy nemůže dovolit,“ přiblížil.

V posilovně, kterou Kavalíři navštěvovali dvakrát týdně, aplikoval na hráče takzvaný čistý střed mezi individuální a společnou přípravou. „Základem je rozdělení kluků do skupin tak, aby se mohli samostatně rozvíjet. Například gólmana trenér nespáruje s největším silákem týmu,“ nastínil.

Inspirace americkým modelem

Jak už Kavalíři dříve informovali, Koukal se u suché přípravy inspiroval americkým modelem, který je v českých klubech ojedinělý. „Uvidíme, jak se to projeví v sezoně. Je samozřejmě rozdíl, když tento model trenér použije na profesionální a neprofesionální hráče. Na rozdíl od většiny klubů, které jedou v zajetých kolejích a brání se všemu novému, s tím však Kavalíři problém neměli a umožnili mi to zkusit,“ dodal. Více o modelu, který se liší například dobou, kdy hráči začínají se suchou přípravou, se můžete dočíst v odkazu níže.

Důležitá je komunikace s médii

Například o reprezentaci a spolupráci hokejových klubů s médii přednášel na konferenci Vašek Trávníček z Komety Brno. Jedním z bodů jeho prezentace byla i otázka cílové skupiny. „Klub je tak velký, kolik lidí má za sebou. Pokud si dokáže správně definovat cílovou skupinu, tak má vyhráno. Ví potom, jak se publikum chová, jaké má potřeby, a tedy jak o ně i správně pečovat. Na diváky slyší i partneři a politici,“ vysvětlil.

Možnosti většího mediálního zviditelnění Evropské univerzitní ligy například pomocí zveřejňování článků na webu Hokej.cz nastínil  Trávníček. „Pokud klub chystá něco mimořádného, má nějaký podnět na článek nebo video, může nám kdykoliv napsat. Nemusí se nutně jednat jen o zápas, ale i například o akci pro fanoušky,“ řekl.

Pro studenty je univerzitní hokej skvělou příležitostí 

Páteční program zakončil útočník Kavalírů a letecký technik české armády Marcel Štěpánek. „Evropská univerzitní hokejová liga je skvělou příležitostí pro mladé kluky. Díky ní mohou naplnit svůj život vášní. Dělat něco, co je baví, hrát hokej naplno a zároveň při tom i studovat,“ vyjádřil se.

Štěpánek, který skončil s hokejem ve dvaceti letech, vystudoval magisterský program Leteckého inženýrství na Univerzitě obrany. Příležitost znovu si zahrát na solidní úrovni dostal až se vznikem klubu Cavaliers Brno. „Jsem moc rád, že mohu být součástí týmu. Díky Kavalírům mě začal hokej opět bavit,“ svěřil se.

Podle Štěpánka je velkou výhodou Evropské univerzitní ligy nízký věk hráčů a profesionální přístup k hokeji. Na závěr prezentace věnované dual carrier promluvil letecký technik i o svých zkušenostech z půlroční mise v Iráku, kde pomáhal s provozem stíhacích letounů.

Autoři

Štítky cavaliers, brno, hokej, konference, HC Kometa Brno, NEWTON College, Program Erasmus, Univerzita obrany, trenér, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova univerzita v Brně, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí hokejoví Kavalíři promluvili na konferenci o problematice kondiční přípravy a nové spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.