Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brňané mají poslední šanci navrhnout jméno nového hlavního nádraží. Rozhodnou i o sousoší Josefa II.

Brňanům se dnes, tedy v pátek, uzavírá jedna z možností, jak popustit uzdy své lidové tvořivosti. Zdejší obyvatelé totiž mají poslední možnost navrhnout magistrátu název nového hlavního vlakového nádraží. Zároveň končí i hlasování o tom, zda si občané přejí umístit na Dominikánské náměstí v centru Brna sousoší Josefa II.

Sběr návrhů končí na webu o páteční půlnoci. Od soboty se pak začne hlasovat mezi návrhy, které zájemci doposud zaslali. O průběhu podaných návrhů jsme informovali už dříve zde.

Dosud nejkurióznější je patrně návrh, který udává zeměpisné souřadnice již existujícího hlavního nádraží v Brně: 49°11′26,09″ s. š., 16°36′46,09″ v. d. Jedním z nejkratších schválených názvů je NáBr, naopak z nejdelších je ŽEBRADLO – Železniční brněnská akceptovaná dopravní lokalita. Samostatnou a velmi oblíbenou kapitolou jsou názvy vycházející z brněnského hantecu. Opakovaně se objevují názvy jako Šalingrad, Rola Brno, Nádr či Hlavas.

Lidé rozhodnou, co bude se sochou Josefa II.

V pátek zároveň končí také hlasování o tom, jak má město naložit se sochou Josefa II. Hlasující rozhodují na internetu o tom, zda má být sousoší postaveno na Dominikánském náměstí. Dosud jsou jeho díly rozdělené v parcích v Lužánkách a v psychiatrické nemocnici v Černovicích.

V minulosti socha stávala na Moravském náměstí. Členové rady Brna-středu ho nyní chtějí spojit a přestěhovat před Novou radnici. Zdejší prostranství od jara rekonstruují stavební pracovníci.

Autoři | Foto Kopeme za Brno | Zdroj s využitím MMB

Štítky Brno, socha, hlavní nádraží, jméno, Josef II. Habsbursko-Lotrinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané mají poslední šanci navrhnout jméno nového hlavního nádraží. Rozhodnou i o sousoší Josefa II.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.