Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V největším rybníku Moravy se udusilo až 100 tun ryb

V rybníku Nesyt na Břeclavsku uhynulo kvůli suchu podle aktuálních odhadů možná až 100 tun ryb. Uvedl to jednatel obhospodařujícího Rybářství Hodonín Oldřich Pecha. Podle něj předběžná škoda činí kolem pěti milionů korun. Nepotvrdily se původní obavy, že vyhynuly všechny ryby. Část jich mohla zůstat. V rybníku je jich nasazeno skoro 150 tisíc.

Důvodem úhynu ryb je sucho, horko a snížená hladina rybníka, což způsobilo nedostatek kyslíku ve vodě. Na místě je 22 pracovníků rybářství, kteří leklé ryby odstraňují. Rybářství situaci řeší od pátku, to vylovilo 20 tun leklých ryb. Obdobné množství vylovilo i dnes. Původně Pecha odhadoval, že bude uhynulých ryb okolo 40 tun.

Dnes už víme, že to bude horší. Báli jsme se kompletního vyhynutí, ale nějaký život v rybníku je, takže to asi nezasáhlo sto procent," řekl Pecha. V rybníce byli z 90 procent kapři, ale i candáti, sumci, štiky a úhoři. Všichni zaměstnanci firmy, kteří se zabývají rybářstvím, se snaží ryby odklidit. Na místě je kafilerie a těžká technika. Muži ale odklízejí ryby i vidlemi nebo na loďkách.

Podle Pechy se z rybníku odpařilo mnoho vody. Jeho přítokem je potok Včelínek. „Přítok je ale minimální. Jsme závislí na tom, kdy zaprší. To se letos nekonalo. Jsme na minimu a problém je, že hospodaříme v národní přírodní rezervaci, takže není možné tady manipulovat s vodou, nemůžeme ji použít na zvýšení hladiny," uvedl Pecha. Dodal, že hladina je o 180 centimetrů nižší oproti normálnímu stavu.

Déšť v pátek odpoledne a v noci na sobotu označil za slabší, podle něj situaci vůbec neovlivnil. Vlastimil Sajfrt z CHKO Pálava ČTK na místě řekl, že úhyn tolika ryb je ojedinělý. Také podle něj však nějaký život v rybníce zůstal. „Uhynul i karas stříbřitý, ale týká se to odhadem několika kusů ze sta, takže se zdá, že by v tom rybníce mohl zůstat. Kolik ale zůstalo účelové osádky a kapra, to nejsem schopný říct," uvedl Sajfrt. Zatím nejsou k dispozici výsledky rozboru příčiny. "Všichni ale tušíme, že to způsobilo teplo, vyhřátá voda, změna tlaku a kyslík byl skoro na nule. Je to prostě vyšší moc," dodal Sajfrt.

Rybník Nesyt patří mezi Lednické rybníky, jde o největší rybník na Moravě a jeden z největších v republice. Vodní plocha má rozlohu kolem 300 hektarů. Rybářství Hodonín má asi 50 zaměstnanců. Zhruba polovina se zabývá rybářstvím, firma se ale věnuje i chovu vodní drůbeže, konkrétně husím hejnům. V rybářství obhospodařuje asi 1300 hektarů vodních ploch, v oblasti vodní drůbeže má ročně kolem 60.000 hus za rok. Společnost má podle Pechy obrat kolem 70 milionů korun.

Foto ilustrační foto, ekolist.cz | Zdroj ČTK

Štítky Nesyt, rybník, ryby, udušení, úhyn, Morava, Rybářství Hodonín, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V největším rybníku Moravy se udusilo až 100 tun ryb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.