Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejstarší pavilon Masarykova onkologického ústavu čeká významná rekonstrukce za 428 milionů

Rekonstrukci svého nejstaršího pavilonu za 428 milionů zahájil brněnský Masarykův onkologický ústav. Vedení ústavu to oznámilo na tiskové konferenci. Z celkové sumy je 180 milionů ze státního rozpočtu, zbytek hradí ústav ze svých zdrojů. Stavební práce se uskuteční za provozu.

Přestavba někdejší Bakešovy chirurgické nemocnice postavené v roce 1916 začala už v pondělí a potrvá dva roky. „Tato budova pro nás má obrovský význam, i když součástí ústavu je až od roku 2006. Právě docent Bakeš inicioval vznik onkologického ústavu v sousedství nemocnice," uvedl ředitel onkologického ústavu Jan Žaloudík.

Dodal, že historický ráz budovy zůstane i po přestavbě zachovaný, dostane pouze modernizovanou podobu. Rekonstrukci pětipatrové budovy má na starosti Společnost pro Bakešův pavilon, v níž se spojily firmy Unistav Construction a OHL ŽS. Práce trvající 26 měsíců, jsou rozdělené do čtyř etap.

„V první etapě dojde k vybudování komunikačních koridorů, tedy výtahů a schodišť, které umožní provoz stávající části pavilonu po dobu dalších etap. V další etapě dojde k výměně elektroinstalací, rozvodů vody, topení, budova dostane novou střechu a krovy. Kompletně vybourán bude také horní strop. Nahradí jej železobetonová deska, která zpevní celou budovu," popsal první dvě etapy Martin Řehůřek ze Společnosti pro Bakešův pavilon.

Po rekonstrukci budou v prostorách pavilonu umístěny dva operační sály, dvě chirurgická oddělení po 24 lůžkách, ambulance, inspekční pokoje a šatny pro zdravotnický personál.

Nejde o žádné zvyšování kapacit, pouze v rámci ústavu přeskupíme obsah. Například se uvolní větší prostory pro chemoterapii a přibudou dva operační sály, protože současných pět sálů má opravdu napjatou kapacitu," doplnil Žaloudík.

Bakešova nemocnice byla postavena v letech 1913 až 1916 jako Zemská chirurgická nemocnice, pod Bakešovo vedení přešla v roce 1922 a jako chirurgická nemocnice fungovala vedle Masarykova onkologického ústavu až do roku 2006, kdy byla s ústavem sloučena.

Foto Vizualizace AK Burian-Křivinka | Zdroj ČTK

Štítky Masarykův onkologický ústav, rekonstrukce, pavilon, nemocnice, Jan Žaloudík, UNISTAV CONSTRUCTION a.s., OHL ŽS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší pavilon Masarykova onkologického ústavu čeká významná rekonstrukce za 428 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.