Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prezident Zeman se slovenským protějškem Kiskou vyrazili z Hodonína parním vlakem do Topoľčianek

Český prezident Miloš Zeman se slovenským protějškem Andrejem Kiskou dnes odjeli slavnostním parním vlakem z Hodonína do Topoľčianek. Jízda se uskutečnila při příležitosti oslav 100 let vzniku společného československého státu a přesně na den u příležitosti 95. výročí příjezdu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka na zámek ve slovenském letovisku v Nitranském kraji, který se stal posléze jeho oblíbeným letním sídlem.

Před jízdou ještě položili květiny u Masarykova pomínku v Hodoníně. První československý prezident byl zdejším rodákem. Pomník byl rozebrán za nacistické okupace, po únoru 1948 i po sovětské okupaci v roce 1968.

Pro jízdu prezidentů byl sestavený speciální vlak, který táhla lokomotiva zvaná zelený anton. Šlo o první rychlíkovou lokomotivu československé výroby s označením 486.0. Škodovy závody vyrobily ve 30. letech minulého století devět kusů.

Za lokomotivou byl mimo jiné zařazen pro prezidenty salonní vůz z roku 1930, který vyrobila Ringhofferova továrna v Praze k 80. narozeninám Masaryka. Dále jel také vůz vyrobený v 60. letech, kterým později jezdíval Gustáv Husák. Vlak doplňovala i postrková motorová lokomotiva zvaná bardotka.

V Topoľčiankách oba prezidenti navštíví zámek, kam jezdíval Masaryk na letní pobyty, setkával se s významnými osobnostmi a také zde vznikly Hovory s T. G. M., které sepisoval Karel Čapek. „Nikdy jsem na tomto zámku nebyl a velice se na něj těším," řekl ve vlaku novinářům Zeman. Oba prezidenti si pochvalovali nevšední cestu vlakem a připomněli světlé i temné momenty společné historie. „Velmi mě dnešní cesta těší, i když v naší době už zůstanou cesty vlakem jen výjimečnou příležitostí," řekl Kiska.

Foto twitter/jiří ovčáček | Zdroj ČTK

Štítky Prezident, Miloš Zeman, Andrej Kiska, Topoľčianky, Hodonín, zámek, Tomáš Garrigue Masaryk, Československo, Nitranský kraj, Únor 1948, Gustáv Husák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman se slovenským protějškem Kiskou vyrazili z Hodonína parním vlakem do Topoľčianek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.