Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zákaz koupání platí na jihu Moravy jen na Prýglu. Jinde je voda v pořádku

Zákaz koupání na všech sledovaných koupalištích Prýglu stále platí. Důvodem je vysoká koncentrace sinic ve vodě způsobená dlouhotrvajícím teplým počasím. Zhoršenou jakost vody zjistili odborníci ještě přírodním koupacím biotopu Bantice na Znojemsku a ve vodní nádrži Výrovice, na obou místech se ale mohou lidé bez obav koupat.

V Brněnské přehradě se letos každý týden postupně zhoršovala kvalita vody, množily se sinice, které nakonec na hladině vytvářely takzvaný vodní květ. Za takové situace je koupání nebezpečné zejména pro děti a starší lidi, protože přicházejí do přímého kontaktu s toxiny, které sinice produkují. Reakce pak může být od kožních potíží až po teploty nebo žaludeční a střevní problémy.

Vodu bez problémů mají vodní nádrže Palava i Letovice nebo rybník Suchý na Blanensku, Nové Mlýny na Břeclavsku, Vranovská přehrada, Vémyslice na Znojemsku, Luleč na Vyškovsku i Lučina nebo Bohuslavice na Hodonínsku, Kovalovice na Brněnsku i přírodní biotop v Brně-jihu a jezírko Wellness Infinit Maximus v Brně.

Hygienici sledují desítku koupališť, kde kvalitu vody hodnotí minimálně jednou za měsíc, mohou ale i jednou za týden. U další desítky koupališť jim posílají informace jejich provozovatelé a hygienici tam mohou provést i vlastní kontrolu.

Foto pixabay.com, PMO | Zdroj ČTK

Štítky koupání, Morava, koupaliště, Brněnská přehrada, okres Znojmo, Výrovice, Bantice, Letovice, okres Blansko, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz koupání platí na jihu Moravy jen na Prýglu. Jinde je voda v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.