Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muchova epopej táhne, na jedinečnou výstavu chodí víc než tisíc lidí denně. Vstupné se zvýšilo

Víc jak třiadvacet tisíc lidí vidělo za pouhé tři týdny výstavu Alfons Mucha: Dva světy na brněnském výstavišti. Světový unikát, který poprvé v historii představuje majestátní plátna Slovanské epopeje společně s komerční tvorbou světoznámého českého malíře, zůstává v Brně až do konce roku. Od 18. června se s koncem festivalu Re:publika změnily některé podmínky, například výše vstuného.

Víc jak tisíc návštěvníků denně. To je úctyhodná statistika, kterou si po prvních třech týdnech připisuje jedinečná výstava Alfons Mucha: Dva světy na brněnském výstavišti. Za prvních 23 dnů ji vidělo 23 587 návštěvníků se vstupenkou. Maximální kapacita jedné prohlídky je kvůli udržení potřebného klimatu 150 osob. Během víkendů byla výstava beznadějně vyprodána.

„Dílem je to zásluha samotné jedinečnosti výstavy – takto totiž oba protipóly tvorby Alfonse Muchy ještě nikdo na světě nemohl vidět. Zároveň je to ale ocenění samotné koncepce expozice. Řada návštěvníků včetně odborné veřejnosti nám potvrdila, že takto monumentální formát, kdy jsou všechna největší plátna v jednom obrovském otevřeném prostoru, ještě nikdy nikdo nezvolil,“ popsal ředitel projektu Miloň Mlčák.

Největší návštěvnost výstava zaznamenala vždy o víkendech, kdy plátna a plakáty Alfonse Muchy obdivovalo patnáct set lidí denně. I ve všední dny ale návštěvnost obvykle atakovala tisícovou hranici.

Režim po Festivalu RE:PUBLIKA – upravený vstup a jiné vstupné

Po tři týdny byla expozice jedním z pilířů Festivalu RE:PUBLIKA, který připomínal sté výročí vzniku Československa a devadesáté výročí od Výstavy soudobé kultury, která zahájila provoz brněnského výstaviště. Zatímco RE:PUBLIKA v neděli 17. června skončila, výstava Alfonse Muchy v Brně zůstane až do konce roku.

Se skončením festivalu se částečně změní návštěvnický režim. „Přístup k pavilonu H bude přes kongresové centrum, které je komfortně dostupné z tramvajové zastávky u hlavního vstupu na výstaviště. Na stejném místě se dá i pohodlně zaparkovat,“ popisuje Mlčák. Parkování zájezdových autobusů je pak zajištěno v areálu. Základní vstupné od 18. června činí 250 korun, zlevněné pak 200 korun. Stejnou částku zaplatí i školy a jiné skupiny.

V ceně dostanou návštěvníci dvě brožurky s popisem vystavených pláten Slovanské epopeje i informacemi o plakátech. Zdarma je k dispozici i audioprůvodce, který je dostupný prostřednictvím aplikace BVV Trade Fairs pro chytré telefony využívající operační systém Android nebo iOS. „Návštěvníkovi stačí přinést si sluchátka. Pokud je zapomene, může si je zakoupit v gift shopu v expozici za symbolických 50 korun,“ doplnil Mlčák.

Během prázdnin začnou Veletrhy Brno, které výstavu pořádají, nabízet i komentované prohlídky expozice s průvodcem.

Autoři | Foto Martin Šeda | Zdroj s použitím TZ

Štítky Slovanská epopej, Brno, Re:publika, vstupné, Alfons Mucha, plakáty, Dva světy, výstava, festival, plátno, Brněnské výstaviště, malíř, vznik Československa, Veletrhy Brno, Android, iOS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muchova epopej táhne, na jedinečnou výstavu chodí víc než tisíc lidí denně. Vstupné se zvýšilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.