Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Češi jsou banda simulantů! Festival Re:publika čelí trestnímu oznámení za citát ze Švejka

Kvůli citátu z knihy Osudy dobrého vojáka Švejka se stal brněnský festival Re:publika terčem trestního oznámení. Oznamovateli se nelíbí citát "Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande", v překladu Češi jsou banda simulantů, a argumentuje paragrafem trestního zákoníku o hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Akce začne v sobotu na výstavišti a potrvá do 17. června. Citáty na veřejných prostranstvích jsou jednou z mnoha součástí multižánrového festivalu, který připomíná stoleté výročí vzniku Československa.

„Citáty v ulicích jsou součástí projektu 100 let 100 knih, jednoho ze stěžejních projektů festivalu. Cílem citátů v ulicích je ve veřejném prostoru, například na fontáně u Janáčkova divadla, přímo na chodnících nebo na tramvajích, zprostředkovat náhodným kolemjdoucím to nejzajímavější z české literatury posledních 100 let," uvedl kreativní ředitel Pavel Anděl.

Češi jsou banda simulantů

Citát v knize pronesl vojenský lékař Grünstein, kterému pod rukama procházeli rekruti. Čeští muži se často snažili službě v rakouské armádě za první světové války vyhnout.

svejk.png

Trnem v oku i další citáty

Festival má podle pořadatelů potenciál přitáhnout během tří týdnů desítky tisíc návštěvníků. „Doufáme, že toto trestní oznámení nikterak nepoškodí jeden z jeho hlavních programových pilířů. Obecně nás mrzí, že ačkoliv je jeho podtitul Buďme zase spolu, tak se s nepochopením setkaly i další citáty, například ten od Tomáše G. Masaryka, který pronesl, že vlastenectví je láska k vlastními národu, nikoli nenávist k jiným," uvedla Adéla Nováková z Turistického informačního centra Brna, které konání zastřešuje.

Foto Dobrý voják Švejk | Zdroj ČTK

Štítky Švejk, citát, hláška, Češi, simulanti, žaloba, Re:publika, hanobení, trestní oznámení, festival, kniha, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, Trestní zákoník, vznik Československa, Pavel Anděl, první světová válka, Janáčkovo divadlo, Tomáš Garrigu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi jsou banda simulantů! Festival Re:publika čelí trestnímu oznámení za citát ze Švejka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.