Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Historie, gastronomie, sport, divadlo, design. Velkolepá oslava státnosti RE:PUBLIKA se blíží

Největší oslava české státnosti už pomalu klepe na dveře. Festival RE:PUBLIKA nabídne tři týdny nabitého kulturního programu. Oslava staletí od vzniku Československé republiky začne v přesné poledne 26. května. Zahájí ho dva Tomášové - tatíček Tomáš Garrigue Masaryk a zpěvák Tomáš Klus.

Festival odstartuje (nejen) hudební Opening party. Hlavní festivalová stage představí vedle Tomáše Kluse také Janu Kirschner, Rozhlasový Big Band Gustava Broma či DJ Schaffa.

„Festivalová stage bude hudebním středobodem Brna celé tři týdny. Odehrají se na ní desítky koncertů kapel zvučných jmen české i slovenské hudební scény a všechny budou zdarma," zve na RE:PUBLIKU její kreativní ředitel Pavel Anděl. Živé koncerty doplní v sobotu také například swingová tančírna a večer pak světelná show ve spolupráci se SIGNAL festivalem.

Jídla našich babiček

Gastro zóna přinese prvorepublikové speciality podle tradičních receptů. Už první den tak bude možné ochutnat Uggého taliány, tradiční bramborové placky podle receptů našich babiček, vesnickou specialitu uzeného kapra či pečené zelňáky s nakládanými cibulkami.

Historie bez nostalgie a světoznámé osobnosti

Sobotní zahájení Festivalu RE:PUBLIKA bude ale také odkazovat na devět desítek let starou událost. Přesně před devadesáti lety tehdejší prezident Tomáš G. Masaryk slavnostně otvíral brněnské výstaviště a zahajoval oslavy deseti let Československa.

Tuto událost připomene tři sta praporů hasičských sborů či kolona historických vozidel, která do areálu přiveze dvojníka prezidenta Tomáše G. Masaryka. K historii se budou vracet také programy v jednotlivých pavilonech, které se slavnostně otevřou rovněž 26. května. 

Unikátní mix osobností

Představí se v nich to nejlepší, čeho jsme za posledních sto let dosáhli na poli designu, architektury, sportu, tance, literatury a v mnoha dalších oborech. „Festival RE:PUBLIKA je unikátní v tom, že umožní setkání na jednom místě takových osobností, jako je Maxim Velčovský, Arnošt Goldflam nebo hráči Komety. A to vše v prostoru legendárního výstaviště, které se na dobu tří týdnů promění ve společenský prostor tak, jak tomu bylo před devadesáti lety," uzavírá Anděl.

Epochální Mucha

Stálý program celého festivalu je postaven na několika pilířích. Jedním z nejzajímavějších lákadel je expozice části Slovanské epopeje Alfonse Muchy. K devítce velkoformátových pláten se přidá nejrozsáhlejší sbírka jeho plakátové tvorby, kterou zapůjčí Nadační fond Richarda Fuxy a bude se tak jednat o světový unikát.

Sbírka čítá bezmála dvě stovky artefaktů, mezi něž se kromě plakátů řadí také kalendáře, reklamy na nápoje, průmyslové výrobky a nejrůznější společenské a kulturní události. Muchova díla bude možné zhlédnout v pavilonu H.

Zájemci zaplatí 150 korun, snížené vstupné vyjde na stokorunu. Předprodej vstupenek bude probíhat online na webu festivalu od 17. května od 14 hodin. Chcete-li navštívit výstavu v sobotu 26. května, seženete je přímo na místě od 10 hodin před hlavním vstupem na výstaviště.

Špička českého designu

Současnou moderní architekturu, nejlepší český design i nejlepší díla uplynulého století představí v pavilonu G1 výstava Avant Garde. Čeští umělci a designéři, mezi nimiž naleznete třeba Maxima Velčovského či Krištofa Kinteru, zde představí své budoucí vize skrze umělecké instalace. 

Sport, divadlo a literatura

Sportovní a relaxační areál, ve kterém se celá rodina zabaví sportovními disciplínami a zároveň nahlédne do posledních sta let vývoje jednotlivých sportů – tak bude vypadat Re:lax zóna. 

Národní divadlo Brno nabídne festival Dance Brno 100, který pod jednou střechou pavilonu F představí taneční soubory nástupnických republik habsburské monarchie. Vstupenky na jednotlivá představení jsou už nyní v prodeji na webových stránkách.

To nejlepší z naší literatury najdou návštěvníci v pavilonu Morava v rámci 100 let 100 knih. Vznikne zde knihovna, která nabídne čítárnu, poslech mluveného slova i hudby, ale také místo pro rodiče s dětmi 

Je libo snímeček?

Ožijí také fotografie v projektu Příběhy fotek. Požádali jsme veřejnost, aby zaslali své fotografie s krátkými příběhy. Díky nim organizátoři vytvoří mimořádný archiv osobních vzpomínek.Fotografie budou provázet i festival. Osm špičkových fotografů bude průběžně zaznamenávat, co se na výstavišti děje. Fotit návštěvníky, areál i jednotlivé akce budou umělci jako Jan Šibík, Dita Pepe či Tomáš Třeštík. Je libo Snímeček, prosím?

Největší rande v Evropě

Jelikož má být Festival RE:PUBLIKA také oslavou setkávání, navázalo město spolupráci s přední českou umělkyní Kateřinou Šedou. Ta v rámci projektu EX:PO osloví 1918 lidí ze seznamek na základě konkrétních kritérií a pozve je do Brna, aby se seznámili úplně jinak, než je běžné. Oslava o samotě totiž není žádnou oslavou.

Autoři | Foto RE:PUBLIKA | Zdroj s použitím TZ, MMB

Štítky RE:PUBLIK, oslava, výročí, založení, Československo, slavnost, design, sport, festival, Tomáš Garrigue Masaryk, Tomáš Klus, divadlo, kongresové centrum, pavilon, gastronomie, Alfons Mucha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historie, gastronomie, sport, divadlo, design. Velkolepá oslava státnosti RE:PUBLIKA se blíží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.