Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sociální projekt Rapid Re-Housing získal další prestižní evropskou cenu

Brněnský projekt Rapid Re-housing získal ve Vídni první cenu SozialMarie 2018 a 15.000 euro (asi 380.000 korun). Díky projektu dostalo 50 rodin s dětmi v bytové nouzi od města byt. Město se iniciativou Rapid Re-housing snaží vyřešit problém bezdomovectví rodin v Brně. Většina rodin už po roce prodloužila smlouvu na byt, kvůli problémům skončily dvě. Pro Rapid-Re-Housing už jde o druhé významné evropské ocenění během dvou let.

Ocenění dostala Platforma pro sociální bydlení a projekt Housing first. „Projekt Rapid Re-housing představujeme na zahraničních fórech jako Housing first for families," vysvětlil brněnský zastupitel zodpovědný za sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno) rozdíl v názvech. Ocenění získala pomoc rodinám.

Nejstarší evropské ocenění sociálním projektům

„SozialMarie Awards je nejstarší evropská cena udílená sociálně inovativním projektům. Přihlášeno bylo více než 200 projektů, nominováno 30 a náš byl vyhodnocen jako úplně nejlepší," uvedl Freund. Podle něj je to velká čest pro tým, který se o projekt zasloužil, ale i ocenění pro Brno. „Je to motivace dotáhnout to a skutečně ukončit bezdomovectví rodin v Brně úplně. Každé dítě má právo vyrůstat v důstojném prostředí," řekl zastupitel.

Uvítal by, kdyby město peněžitou cenu spojenou s oceněním věnovalo na boj proti chudobě a bytové nouzi. „Ideálně do nadačního fondu na zaplacení kauce pro znevýhodněné rodiny," dodal. Stejný projekt získal ocenění už loni. Evropská federace národních organizací pracujících s lidmi bez domova ho vyhodnotila jako nejlepší projekt v Evropě, který řeší bytovou nouzi.

Z 50 rodin už 46 prodloužilo smlouvu

S projektem na vyčlenění 50 bytů rodinám v nouzi přišlo v roce 2016 koaliční hnutí Žít Brno, které chce pomáhat lidem bez přístřeší. Nejprve se město zaměřilo na rodiny s dětmi, které nemají domov, bydlí v ubytovnách, v azylových domech a podobně. S 50 uzavřelo nájemní smlouvy, podle Freunda dva nájmy skončily, 46 rodin po roce prodloužilo smlouvy a u dvou se čeká s prodloužením smlouvy na to, až uplyne úvodní rok.

Žít Brno má i další projekty, jak pomáhat lidem s potížemi v oblasti bydlení, zaměstnání či s rodinnými problémy. Brno chce také vytvořit akční plán na ukončování bezdomovectví, aby zavedené projekty vydržely i po volbách bez ohledu na to, kdo bude u moci.

Foto SozialMarie.cz | Zdroj ČTK

Štítky Rapid Re-Housing, Housing First, ocenění, SozialMarie Awards, evropská cena, projekt, rodina, Brno, Martin Freund, Žít Brno, Vídeň, Nejdřív bydlení, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální projekt Rapid Re-Housing získal další prestižní evropskou cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.