Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně přibudou nové kontejnery na staré oblečení. Pomůžou charitě i životnímu prostředí

Počet kontejnerů na starý textil se v Brně zdvojnásobí! Stávajících 170 městská společnost SAKO vymění. Na jaře jich v Brně navíc okolo 180 ještě přibude.

„Mít domov není samozřejmostí, poznal jsem to na vlastní kůži. Bez cizí pomoci bych se nepostavil opět na nohy,“ říká pan Luboš, kterému pomohlo oblečení odložené do kontejnerů.

Společnost SAKO vymění stávajících 170 kontejnerů na textil za nové a sběrnou síť v Brně rozšíří o dalších 180 kusů. „Pokud to bude možné, nové kontejnery budeme rovnoměrně umísťovat vedle nádob na sběr plastu, papíru a skla, stávající systém doplníme tak, aby třídit odpad bylo pro Brňany zas o něco snadnější,“ uvedl Martin Ander, náměstek primátora pro životní prostředí.

Rozšiřování míst, které umožní upřednostnit další užívání odloženého textilu před jeho skládkováním nebo energetickým využitím, plynule navazuje na již fungující projekty re-use managementu. „Aktuálně provozujeme na čtyřech sběrných střediscích odpadu projekt Druhý život, kde lidé mohou odkládat staré věci, které už doma nechtějí, a někdo jiný si je může za symbolickou cenu zase koupit. Jiný projekt se zase věnuje odkládání starého nábytku, který dále poskytujeme sociálně potřebným,“ doplnil ředitel společnosti SAKO Karel Jelínek.

Sesbíraný textil putuje do textilní banky BALTAZAR na podporu činnosti Diecézní charity Brno. BALTAZAR provozuje sběrnu, třídírnu, šatník a charitní prodejny. Textilní banka navíc zaměstnává lidi dlouhodobě nezaměstnané a funguje pouze z materiálních darů a z výnosu charitních prodejen (tzv. bazarů).

Co se děje s odloženým textilem?

Textil projde tříděním a podle stupně opotřebení a druhu materiálu je určeno jeho další použití. Část putuje do charitativních prodejen, větší část potřebným lidem a co nejde využít na nošení, putuje k materiálové recyklaci na výrobu koberců, izolačních materiálů apod.

Autoři | Foto MMB | Zdroj s použitím TZ

Štítky kontejnery, textil, Brno, kontejner, textilie, SAKO, projekt, Martin Ander, Karl Jelinek, Diecézní charita Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně přibudou nové kontejnery na staré oblečení. Pomůžou charitě i životnímu prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.