Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Anoona a Akashinga. Lvíčata v brněnské zoo mají ode dneška jméno

Anoona a Akashinga. Tak se jmenují lvíčata narozená 29. prosince 2017 v Zoo Brno. Dvojčata dnes pokřtil tenista Radek Štěpánek. Malé šelmičky budou mít pravidelně možnost být s rodiči ve velkém výběhu.

Statečný a bůh vidí

„Akashinga znamená statečný a zároveň se tak označuje speciální ženská protipytlácká jednotka. Doufám, že se můj kmotřenec ukáže jako statečný lev a bude se mu skvěle dařit. Být kmotrem je mě velká čest už proto, že lev je zvíře, které mě provázelo celou mou kariéru,“ řekl Štěpánek.

O jménu pro malou lvici rozhodli příznivci brněnské zoo na webu a facebookovém profilu. Anoona, zdrobněle Anu, znamená v šonštině bůh vidí. Obě lvíčata budou od tohoto víkendu chodit do velkého expozičního víkendu, takže návštěvníci mohou vidět každý den celou lví rodinu.

Lípy jako oslava státnosti

Součástí programu bylo také zasazení lípy v rámci akce „100 lip – 100 oslav“, kterou pořádá Jihomoravský kraj jako připomínku 100. výročí vzniku československé státnosti. Stromy po celém kraji postupně zasadí hejtman, krajští zastupitelé, rektoři brněnských univerzit a významné osobnosti kraje. Jednou z nich je i primátor Statutárního města Brna Petr Vokřál, který si přál lípu zasadit právě v Zoo Brno.

„Letos vyroste v našem kraji sto nových lip, které budou ještě dlouhé desítky a stovky let připomínat sté výročí vzniku Československa. Měl jsem tu čest zvolit místo pro jednu z nich. A proč jsem vybral zoologickou zahradu? Na první pohled je to místo, které nám dovoluje přímo v našem městě pomyslně odcestovat – do afrických stepí za lvy a žirafami nebo třeba pod mořskou hladinu. A právě na tomto exotickém místě vyroste nezaměnitelný český symbol,“ vysvětlil svou volbu Vokřál.

Lvíčata se narodila 29. prosince, první přišlo na svět v 19:53, druhé ve 23:55. Pro samici Kivu je to první zkušenost s porodem a starostí o potomky.

Samice lva konžského (Panthera leo bleyenberghi) Kivu se narodila 12. 10. 2012 v portugalském Lisabonu. Do Zoo Brno přijela 11. 7. 2017 z ústecké zoo. Samec Lolek na Mniší horu přicestoval přesně o týden později z polského Gdaňsku, kde se také 14. 7. 2015 narodil. Poslední narození lvů se v Zoo Brno datuje do roku 1993.

Foto Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky Zoo Brno, lvíčata, Anoona, Zoologická zahrada Brno, Radek Štěpánek, lípa, Petr Vokřál, vznik Československa, Kivu, Lisabon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Anoona a Akashinga. Lvíčata v brněnské zoo mají ode dneška jméno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.