Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Patnáctiletý mladík zachránil život kamarádce, pod kterou se propadl led

Odvaha, chladná hlava a rozhodnost rozhodně nechybí patnáctiletému mladíkovi, který letos v březnu zachránil život své kamarádce. Poté, co se jedenáctiletá dívka propadla ledem, riskoval vlastní zdraví a vydal se na led za ní, aby ji vytáhl.

Osmý březen si všichni zúčastnění budou pamatovat hodně dlouho. A nejen proto, že tento den se slaví jako Mezinárodní den žen. Jedenáctiletá žákyně se se svou stejně starou kamarádkou v podvečer procházely poblíž rybníka Klimšák v Rájci Jestřebí.

Pak ji napadlo, že by mohla vyzkoušet led. Panovalo sice mrazivé počasí, ale led nebyl tak silný, jak si myslela. Dostala se možná dvacet metrů od břehu, načež přišel šok. Led se pod dívkou náhle prolomil a ona skončila po krk ve vodě.

Podařilo se jí sice zachytit za okraj ledu, ale zpět už to nešlo. Snažila se aspoň s hlavou nad hladinou přidržovat okraje ledu. Počínání spolužaček sledoval z břehu rybníka o čtyři roky starší kamarád a ani chvíli nezaváhal.

Odvážně se vydal na led na záchrannou misi. Opatrně se doplazil až na okraj prolomeného ledu a kamarádce pomohl na led. Pak se společně doplazili zpět na břeh rybníka. Odkud zamířila promočená a notně promrzlá dívka domů do tepla a bezpečí.

To už kamarádka ze břehu zavolala záchranáře. Jejich pomoc, stejně jako pomoc přivolaných policistů, dívka už naštěstí nepotřebovala. Všichni na místo přispěchavši záchranáři se shodli na tom, že patnáctiletý chlapec svou duchapřítomností a odvahou zachránil kamarádce život.

Ve čtvrtek 28. března ocenil chlapce krajský policejní ředitel Leoš Tržil plaketou Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.  Hrdinský čin ocenila na shromáždění žáků ve škole v Rájci Jestřebí i starostka města Romana Synakieviczová a ředitel školy Jiří Koumar.

Autoři | Foto PČR | Zdroj PČR

Štítky rybník, Mezinárodní den žen, Rájec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáctiletý mladík zachránil život kamarádce, pod kterou se propadl led  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.