Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Brně už zmizela část areálu staré Zbrojovky, z nářaďovny zbyl skelet

Z více než dvacetihektarového areálu bývalé brněnské Zbrojovky již zmizel kus východní části, který přiléhá k židenickému nádraží. Developer CPI zboural několik budov a výškový objekt bývalé nářaďovny očistil prakticky na skelet. Půjde o jednu ze zachovaných staveb, na většině plochy se plánuje nová zástavba.

Za pár měsíců se tak zcela změnil dlouholetý pohled pro lidi, kteří vystupují či nastupují na židenickém nádraží nebo bydlí v Čejkově ulici. Právě z ní je průhled přímo na nářaďovnu, jejíž přestavba na moderní kancelářskou budovu bude stát zhruba půl miliardy korun. Hotovo má být za rok a nájemníci by se do ní mohli stěhovat na podzim příštího roku.

Patnáctiletá rekonstrukce

Obnova areálu, který je jedním z největších brněnských brownfieldů, má trvat asi 15 let. Zhruba 100 let zde fungovala zbrojní i civilní strojírenská výroba, v posledních dvou desetiletích měly části prostor pronajatí různí nájemníci, kteří pomalu odcházejí.

Jeden z problémů, který už nyní musí developer řešit, je změna územního plánu a stavba nových přístupových cest. Nyní lze do areálu vjíždět pouze z Lazaretní ulice kolem zábrdovického kostela. Vzniknout by měla silnice ze severovýchodu na tělese bývalé železniční vlečky jako prodloužení ulice Markéty Kuncové.

Nové byty, kanceláře, obchody  i výroba

V areálu má vzniknout asi 20 nových objektů, některé jako novostavby, jiné revitalizací těch starých. Kromě kanceláří mají v nové čtvrti být byty, objekty pro služby, ale zůstane tu částečně i výroba. „Areál máme rozdělený na šest zón. Ne vše můžeme dělat okamžitě, potřebujeme změny územního plánu," uvedl rojektový manažer a koordinátor multifunkčního projektu Nová Zbrojovka Ladislav Všetečka. a dodal, že na jednotlivé části bude CPI vypisovat eřejné soutěže. Některé záměry se ještě mohou měnit podle vývoje trhu s nemovitostmi.

Foto Nová Zbrojovka | Zdroj ČTK

Štítky Zbrojovka, demolice, rekonstrukce, Nová Zbrojovka, Brno, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně už zmizela část areálu staré Zbrojovky, z nářaďovny zbyl skelet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.