Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strážníci sbírali po celém Brně použité injekční stříkačky, jejich počet znepokojivě roste

Přibližně dvacítka brněnských strážníků vyrazila dnes s pinzetami a boxy na infekční odpad do brněnských ulic. Sběrem injekčních stříkaček předchází strážníci infekcím a poraněním, chrání dobrovolníky akce Ukliďme Česko a reaguje na rostoucí počet odhozených aplikačních pomůcek.

Hlídky odklízejí jehly z veřejných prostranství nejen při svých běžných pochůzkách, ale na začátku jara a v závěru podzimu i při speciální pravidelné akci pořádané v celém městě. Letos se strážníci vydají čistit Brno od stříkaček ještě jednou v dubnu.

ČTĚTE TAKÉ: Brno má jednu z nejvyšších koncentrací pervitinu na obyvatele v Evropě

„Březnovým opatřením už tradičně připravujeme prostor dobrovolníkům pro co nejbezpečnější úklid během akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. V dubnu se potom připojíme k meziměstské akci Jehla, jejíž vznik jsme v roce 2015 iniciovali s pražskými strážníky a která se postupně rozšířila do celé republiky,“ podotkl Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Jehel přibývá

Vývoj počtu pohozených stříkaček není příznivý a strážníky znepokojuje. V uplynulém roce jich hlídky městské policie nalezly a odklidily 2557, přesně o dvě stě více než v roce 2016. Ještě o rok dříve sesbíraly 2190 volně ležících aplikačních pomůcek. Za první dva měsíce letošního roku našli strážníci 400 jehel.

Nejvíce jehel na Svitavské ulici a Svitavském nábřeží

V minulém roce museli strážníci nejčastěji sbírat jehly v Husovické ulici, celkem jich tam objevili 180. Následuje Svitavská ulice se 164 jehlami a Svitavské nábřeží, kde se nacházelo 104 injekčních stříkaček.

„Mírný nárůst je v posledních letech bohužel setrvalý. Městská policie nemůže podle zákona drogovou problematiku prošetřovat, a tak alespoň injekční stříkačky celý rok sbíráme a velmi úzce spolupracujeme se specializovanými útvary Celní správy a Policie České republiky, kterým pravidelně předáváme veškerá svá zjištění v této oblasti. Rovněž jim průběžně poskytujeme detailní statistiku výskytu jehel, která přispívá k mapování tohoto vážného problému,“ shrnul Pavel Čermák, vedoucí odboru pořádkových útvarů městské policie.

Právě specialisty celní správy strážníci vloni poprvé přizvali i k samotnému sběru injekčních stříkaček. Letos v březnu je také provedou problematickými oblastmi a umožní jim odebrat vzorky pro chemickou analýzu.

Úklid před prázdninami

Strážníci dnes odklízeli použité injekční jehly před velikonočními prázdninami a akcí Ukliďme Česko, příští sběr je naplánován 17. dubna, souběžně s ostatními městy zapojenými do celorepublikové „akce Jehla“.

Hlídky městské policie kontrolují okolí brněnských řek, málo frekventované uličky u firemních areálů, odlehlé výklenky a zákoutí, ale i lokality, jež jsou zpravidla bezproblémové. Zaměřují se tedy i na parky a odpočinkové zóny, a ryze z preventivních důvodů i na dětská hřiště a pískoviště. Tam se však navzdory obavám rodičů jehly naštěstí téměř nikdy nevyskytují.

Partnerem projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko je Městská policie Brno už od okamžiku jeho zrodu.

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj s použitím TZ

Štítky akce jehla, použité stříkačky, injekční stříkačky, sbírání, strážníci, injekční stříkačka, Brno, Česko, obecní policie, Evropa, Pavel Čermák, Policie České republiky, Celní správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci sbírali po celém Brně použité injekční stříkačky, jejich počet znepokojivě roste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.