Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žít Brno získalo mnoho voličů od TOP 09 a Strany zelených

Hnutí Žít Brno získalo v říjnových komunálních volbách v Brně mnoho voličů od Strany zelených a TOP 09. Vyplývá to z průzkumu Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, která se dotazovala téměř 700 voličů.

Každý třetí volič Žít Brno volil dříve zelené a každý čtvrtý TOP 09, řekl dnes novinářům hlavní organizátor průzkumu Michal Pink. Průzkum podle něj také prokázal, že lidé volí politické strany a nerozhodují se podle osobností. Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO před ČSSD a nováčky z Žít Brno.

"Více než 60 procent voličů Žít Brno pochází od Strany zelených, TOP 09 a ODS," uvedl Pink. Doplnil, že slabý výsledek TOP 09 ovlivnilo také to, že voliči strany jednak dali hlas někomu jinému a část z nich vůbec volit nešla.

Volby v Brně podle průzkumu ukázaly, že nezáleží na kandidátech. "Volební trendy v brněnském komunálním prostředí jsou hodně podobné těm z posledních voleb do Poslanecké sněmovny. Rozhodně tedy neplatí, že komunální volby nejsou o stranách, jak rádi politici prezentují," zdůraznil Pink. Podle něj tedy nezáleží na tom, zda jsou chodníky dobré nebo špatné. "Průzkum ukázal, že chodníky jsou buď modré nebo oranžové," doplnil.

Nejmladší voliče ve studentském věku má Žít Brno, nejstarší v seniorském naopak KSČM. Hnutí ANO volili většinou lidé kolem 50 let, lidé do šedesátky dávali hlas ČSSD. Lidovci mají přízeň čtyřicátníků. "Vysokoškoláci kromě Žít Brno volili TOP 09 a zelené, voliči s nižším vzděláním se rozhodli pro komunisty a sociální demokraty," dodal Pink. Zatímco u ČSSD a komunistů jsou lidé k jejich volbě odhodlaní dlouho, Žít Brno si voliče získalo pár týdnů před volbami.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které získalo 13 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Druhá ČSSD má 11 mandátů, třetí Žít Brno sedm stejně jako čtvrtí lidovci. Do zastupitelstva se dostaly ještě ODS, KSČM, Strana zelených a TOP 09. Na koalici se dohodlo hnutí ANO, Žít Brno, lidovci a zelení, kteří mají dohromady nadpoloviční většinu v podobě 31 mandátů.

Zdroj: ČTK

Štítky ČR, volby, věda, školy, obce, Žít Brno, ano, TOP 09, Strana zelených, Brno, průzkum, ČSSD, ANO 2011, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žít Brno získalo mnoho voličů od TOP 09 a Strany zelených  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.