Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zelení: Konkurz na šéfa Národního divadla ovlivňují politici

Konkurz na ředitele Národního divadla Brno ovlivňovali podle Strany zelených politici. Martin Adler, šéf brněnské Strany Zelených, na tiskové konferenci kritizoval úterní třetí kolo druhého výběrového řízení, při kterém komise opět nikoho nevybrala.

Zeleným se nelíbí ani vypsání uzavřeného výběrového řízení, které radnice plánuje. Podle komise nebyl žádný z kandidátů vhodný na pozici šéfa Národního divadla.

Ke stejnému závěru dospěla komise už podruhé, nikoho nedoporučila ani na základě podzimního konkurzu. Podle Andera by bylo vhodné nyní změnit komisi tak, aby v ní bylo méně politiků a úředníků z magistrátu a víc uměleckých osobností.

Nyní komisi vede primátor Onderka (ČSSD), mezi členy patří jeho náměstkyně Jana Bohuňovská (ODS), předseda Komise Rady města Brna Stanislav Michalík nebo vedoucí Odboru kultury Viera Rusinková.

„Do divadla se nehlásí osobnosti, protože tam cítí silné zasahování politiků. Podle mě je to pro osobnosti hlavní překážka, protože nechtějí bez výhrad snášet politické zasahování do vedení umělecké instituce a propůjčovat k tomu své jméno,“ uvedl Ander.

Další výběrové řízení bude zřejmě na doporučení komise uzavřené. Odborníci vytipují kandidáty, osloví je a pohovory budou zjišťovat, zda se na pozici hodí. Takový postup je podle budoucího ředitele Národního divadla v Praze Jana Buriana obvyklý u evropských divadel.

Podle vyjádření členů komise chtějí odborníci oslovit lidi, kteří už mají nějaké zkušenosti, ale sami třeba nepomysleli na vedení tak velké instituce, a nepřihlásili se proto do konkurzu.

„Takový postup je podle mě v pořádku, ale nechápu tam tu uzavřenost. Výběrové řízení mohlo být otevřené a k tomu by komise mohla oslovovat vybrané osobnosti. Jsem také pro zveřejnění konceptů dalšího směřování divadla, aby se nad nimi dalo veřejně diskutovat,“ uvedl Ander.

Národní divadlo Brno je bez šéfa od konce září, kdy odstoupil bývalý ředitel Daniel Dvořák. Kritizoval zejména nedostatečné financování divadla a neochotu města řešit problémy instituce.

Nyní jsou už hotové dramaturgické plány na další sezónu, a nový ředitel je tak zřejmě neovlivní.

Zdroj: ČTK

Štítky Národní divadlo, konkurz, ředitel, Brno, výběrové řízení, Národní divadlo v Praze, Strana zelených, divadlo, Národní divadlo Brno, Martin Adler, ČSSD, ODS, Jan Burian, Daniel Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelení: Konkurz na šéfa Národního divadla ovlivňují politici  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.