Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Volby na magistrát: Vyhrálo ANO, překvapilo Žít Brno

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO. Získalo 13 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Druhá byla ČSSD, která před čtyřmi lety volby vyhrála. Oproti minulým 19 mandátům letos získala 11. Třetí skončil překvapivě nováček na politické scéně, hnutí Žít Brno. Jeho kandidáti obsadí sedm křesel v zastupitelstvu stejně jako čtvrtí lidovci. Do zastupitelstva se ještě dostala Strana zelených, ODS, KSČM a TOP 09. Volební účast byla 38,69 procenta.

ANO získalo podporu 19,93 procenta voličů, ČSSD 17,67 procenta, Žít Brno 11,89 procenta a KDU-ČSL 11,83 procenta voličů. Přes sedm procent lidí hlasovalo pro ODS a Stranu zelených. Přes šest procent získala i KSČM a TOP 09. Ostatní strany a hnutí nepřekročily pětiprocentní hranici, která je potřeba k zisku zastupitelů.

Podle lídra hnutí ANO Petra Vokřála nebude jednoduché složit koalici. "Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale vše je otevřené. Otázkou zůstává, co znamená velké rozložení sil mezi stranami v zastupitelstvu. Vyjednávání bude velmi komplikované," sdělil ČTK Vokřál. Spolupráci zatím nevylučuje s nikým. "Budeme se snažit vše stavět na tom, abychom prosadili maximum z programu a změnu v systému vedení města," uvedl Vokřál. Doplnil, že důležitá je transparentnost radnice a zefektivnění řízení městských firem a jejich výkonností. Vokřál ani bezmezně netrvá na primátorském postu. "Jako vítězná strana bychom měli trvat na primátorském postu, ale víc než tato pozice je důležitější prosazení priorit a schopnost ovlivňovat řízení města," zdůraznil Vokřál.

Podle Onderky nebylo obhajování vítěze minulých voleb jednoduché. "Jsme rádi, že nám voliči projevili důvěru, a i když jsme na druhém místě, nechceme je zklamat. Beru realitu takovou, jaká je, a pocity typu zklamání nebo radosti si jako vrcholný politik nemůžu dovolit," řekl ČTK Onderka. Podle něj voliči rozdali karty. "Je na nás, abychom s nimi hráli. Občané chtějí vícebarevnou koalici a tak se taky stane. Jsme ochotní jít do koalice se všemi stranami kromě KSČM. Budeme hledat shodu v programových prioritách," dodal Onderka. Podle něj není vyloučené, že primátorem nebude i bude. "Počítám se vším," podotkl.

V Brně kandidovalo v komunálních volbách 17 stran a seskupení stejně jako před čtyřmi lety. Tehdy vyhrála ČSSD, která utvořila koalici s druhou ODS. Volební účast letos byla 38,69 procenta z možných 309.677 voličů.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, volby, magistrát, výsledek, Žít Brno, ano, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, ANO 2011, KSČM, Petr Vokřál, TOP 09, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby na magistrát: Vyhrálo ANO, překvapilo Žít Brno  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.