Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ústavní soud rozhodl: Volba prezidenta bude tento týden

První přímá volba prezidenta republiky se uskuteční v plánovaném termínu. Ústavní soud nevyhověl návrhu senátora a neregistrovaného prezidentského kandidáta Tomia Okamury na odklad hlasování.

Jeho stížnost spojenou s návrhy na zrušení části právní úpravy přímé volby budou soudci dál zkoumat. Novinářům to po páteční uzavřené poradě pléna Ústavního soudu oznámil jeho generální sekretář Tomáš Langášek.

„Podstatné je, že ty volby v plánovaném termínu ohrožené nejsou a mohou proběhnout,“ uvedl Langášek. Soudci byli při rozhodování jednotní, žádný z nich neuplatnil takzvané odlišné stanovisko.

Občané půjdou volit hlav u státu 11. a 12. ledna. O jejich hlasy se v prvním kole uchází devět kandidátů. Tři z nich získali nominaci od zákonodárců, šest jich nasbíralo zákonem stanovených 50 tisíc podpisů od občanů. Kandidaturu Jany Bobošíkové umožnilo až rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Hlasování bude probíhat ve volebních místnostech na území České republiky a na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí.

V pátek 11. ledna budou volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin, v sobotu 12. ledna od  8 do 14 hodin.

V případě, že žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu z celkového počtu platných odevzdaných hlasů, uskuteční se druhé kolo volby dva týdny poté, tedy v pátek 25. a v sobotu  26. ledna.

Na území města Brna proběhne volba prezidenta republiky v 355 stálých volebních okrscích, a to tam, kde jsou občané zvyklí chodit volit nové poslance, senátory, zastupitele kraje, města a městských částí.

Ve dnech voleb bude Magistrát města Brna kontrolovat průběh hlasování ve volebních místnostech a sčítání hlasů okrskovými volebními komisemi na území 18 městských částí.

Druhý den voleb budou v budově magistrátu na Malinovského náměstí číslo 3 zřízena pracoviště Českého statistického úřadu za účelem přebírání, kontroly a zpracování zápisů o průběhu a výsledku hlasování od 80 okrskových volebních komisí.

O hlasy voličů se budou ucházet:

Ing. Jana Bobošíková
žena, 48 let, manažerka, Praha, členka politické strany SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové, navržena navrhující občankou

Jiří Dienstbier
muž, 43 let, právník a senátor, Praha, člen České strany sociálně demokratické, navržen senátory

Ing. Jan Fischer, CSc.
muž, 62 let, viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj, Praha, bez politické příslušnosti, navržen navrhujícím občanem

Taťána Fischerová
žena, 65 let, herečka a politička, Praha, členka Klíčového hnutí, navržena navrhujícím občanem

Prof. JUDr. Vladimír Franz
muž, 53 let, vysokoškolský profesor, hudební skladatel a malíř, Praha, bez politické příslušnosti, navržen navrhujícím občanem

MUDr. Zuzana Roithová, MBA
žena, 59 let, poslankyně Evropského parlamentu, Dvory nad Lužnicí, členka Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, navržena navrhujícím občanem

Karel Schwarzenberg
muž, 75 let, ministr zahraničních věcí, poslanec, Sýkořice, člen TOP 09, navržen poslanci

MUDr. Přemysl Sobotka
muž, 68 let, senátor, 1. místopředseda Senátu PČR, Liberec, člen Občanské demokratické strany, navržen poslanci

Ing. Miloš Zeman
muž, 68 let, prognostik, Praha, člen Strany Práv Občanů ZEMANOVCI, navržen navrhujícím občanem

Foto: Magistrát města Brna

Štítky volba prezidenta, ústavní soud, Brno, kandidáti, Česká republika, Ústavní soud České republiky, Praha, volby, Tomio Okamura, Jana Bobošíková, Tomáš Langášek, volební místnost, Česko, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud rozhodl: Volba prezidenta bude tento týden  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.