Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud rozhodl: Aktualizace územního plánu je neplatná

Krajský soud v Brně v pátek zrušil aktualizaci brněnského územního plánu, kterou loni v červnu schválili zastupitelé města. Nadále tedy platí jeho 20 let stará původní verze. Na soud se obrátilo 15 žalobců v čele s hnutím Nesehnutí.

Žalobci požadovali zrušení aktualizace kvůli tomu, že podle nich umožňuje legalizaci černých staveb, novou výstavbu v plochách určených pro zeleň, zvyšuje index podlažních ploch a nahrává některým developerům například pro výstavbu dalších hypermarketů.

Právní zástupce navrhovatelů Jiří Nezhyba označil aktualizaci za nezákonnou a nepřezkoumatelnou. Právě z těchto důvodů soudce David Raus aktualizaci zrušil.

Podle Rause magistrát nezdůvodnil některé změny funkčních ploch nebo zvyšování indexu podlažních ploch. Nebylo tedy zřejmé, proč se například některé plochy pro zeleň staly stavebními místy nebo proč je možné někde stavět vysoké domy.

"Tím pořizovatel porušil korektní pravidla, která jsou základním předpokladem pro to, aby soud mohl postup přezkoumat," řekl Raus s tím, že proti rozhodnutí je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Právní zástupce navrhovatelů Nezhyba rozhodnutí soudu uvítal. "Celou dobu jsme poukazovali na to, že magistrátu při vytváření aktualizace chyběla jasná pravidla. Některé změny nezdůvodnil, což je ale potřeba," uvedl Nezhyba.

Spokojená s verdiktem je i Hana Chalupská z hnutí Nesehnutí. „Obracely se na nás tisíce lidí, pro které je rozhodnutí soudu nejlepší zprávou. Nyní očekáváme od nového vedení města, že se do územního plánu dostanou pozitivní věci, jako například protipovodňová opatření," uvedla Chalupská.

„Ze skříně vypadl dosud největší kostlivec, kterého za sebou nechalo minulé vedení města. Tisíce lidí, kteří se cítili ohroženi změnami, si nyní budou moci oddechnout. Na druhou stranu rozhodnutím soudu přestávají platit i některé důležité pozitivní úpravy, které město pro svůj rozvoj potřebuje, například stabilizace systému ochrany proti povodním nebo plán opatření na podporu cyklodopravy. Tato opatření jsme připraveni do územního plánu co nejrychleji vrátit. Zapojíme do nich v mnohem větší míře odbornou i laickou veřejnost,“ komentoval rozhodnutí krajského soudu náměstek primátora Martin Ander (SZ), který má územní rozvoj po čtyřech letech v opozici opět na starosti.

Aktualizaci v červnu minulého roku prosadilo bývalé vedení radnice sociálních a občanských demokratů.

Tehdejší náměstek primátora Robert Kotzian (ODS) vyzval současné vedení města (ANO, KDU-ČSL, SZ, Žít Brno), aby se bránilo všemi dostupnými prostředky a využilo kasační stížnosti.

„Po obdržení rozsudku se situací bude zabývat rada města. Já ale doporučím kasační stížnost nepodávat," řekl Ander.

Aktualizace územního plánu vstoupila v platnost 14. srpna loňského roku. U krajského soudu pak v listopadu podalo návrh na její zrušení 15 subjektů – 11 fyzických osob a 4 občanská sdružení.

Dosud platný Územní plán města Brna schválili zastupitelé už v roce 1994. Schválení toho nového brání vedle samotného administrativního procesu především dosud nepřijatý nový Územní plán Jihomoravského kraje, jehož návrh po odvolání žalobců zamítnul soud v roce 2013.

Štítky politika, krajský soud, územní plán, Krajský soud v Brně, radnice, rozsudek, Martin Ander, ODS, Nejvyšší správní soud České republiky, Robert Kotzian, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozhodl: Aktualizace územního plánu je neplatná  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.