Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Senátorem za Brno-město bude pedagog Papoušek

Za volební obvod Brno-město v Senátu zasedne středoškolský pedagog Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL). V rozhodujícím druhém kole voleb porazil ředitele Úrazové nemocnice Brno Karla Doležala z ČSSD. Výsledky voleb dnes zveřejnil Český statistický úřad. Papoušek v horní parlamentní komoře nahradí senátora Miloše Janečka, který vypadl už v prvním kole voleb. Janeček byl před šesti lety zvolen jako člen ČSSD, v letošních volbách kandidoval za uskupení Republika.

Papoušek dnes ČTK řekl, že volební výsledek považuje za neuvěřitelný. Ve druhém kole podle něj rozhodla pestrá kampaň. "Snažili jsme se o originalitu. Možná sehrálo roli i to, že lidi raději nyní volí nestraníky, což dokázalo i hnutí Žít Brno v komunálních volbách," uvedl Papoušek.

V Senátu se chce zaměřit na zákony, které se týkají ohrožených dětí. Ty současné podle něj upřednostňují ústavy namísto péče v rodinách. "Chci se soustředit také na to, aby se nekomplikoval život pěstounským rodinám," uvedl. K prioritám budou patřit i zákony, jež jsou namířeny proti korupci.

Vystudovaný sociolog Papoušek, který dvacet let působil ve Fondu ohrožených dětí, vyhrál už první kolo senátních voleb. Ve druhém získal 63,69 procenta hlasů. Hlasovalo pro něj 13.300 lidí. Doležal ve finále senátních voleb získal 36,3 procenta hlasů, celkem jich bylo 7582. Svého zástupce v Senátu si v obvodu přišlo ve druhém kole zvolit 20,92 procenta voličů. O týden dřív účast činila 43,16 procenta.

Podle Doležala ve druhém kole rozhodla nízká účast. "Přiznám se, že jsem nečekal, že bude taková slabá," uvedl Doležal. Podle něj se po komunálních volbách v Brně vytvořila situace, která sociální demokracii nepřála. Přesto je podle něj postup do druhé kola z devíti kandidátů úspěch.

Vizitka nového senátora za volební obvod Brno - město:

Zdeněk Papoušek (57; nestraník za KDU-ČSL) - sociolog, středoškolský profesor. Dlouhá léta se věnoval sociální práci - dvacet let ve Fondu ohrožených dětí a sedm let s propuštěnými vězni. Již 13 let je učitelem na Biskupském gymnáziu v Brně. Vyučuje společenské vědy - psychologii, sociologii, politologii, právo, ekonomii a filozofii.

Narodil se 10. prosince 1956 v obci Heršpice na Vyškovsku. Vystudoval filozofii a sociologii na Masarykově univerzitě v Brně. Pracoval mimo jiné jako kurátor, měl na starosti lidi propuštěné z výkonu trestu, řadu let působil jako ředitel brněnské pobočky Fondu ohrožených dětí. Má zkušenosti s pomáháním bezdomovcům, problémovým rodinám, lidem závislým na drogách nebo zanedbaným, týraným a zneužívaným dětem. Věnuje se také divadlu. Je ženatý, má tři syny.

Zdroj ČTK

Štítky senát, volby, Zdeněk Papoušek, vítěz, brno-město, senátor, KDU-ČSL, okres Brno-město, Miloš Janeček, Karel Doležal, ČSSD, Senát Parlamentu ČR, Český statistický úřad, Úrazová nemocnice v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senátorem za Brno-město bude pedagog Papoušek  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.