Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Rok 2015 sice není volební, ale může přinést změny

Rok 2015 sice není volební, přesto může být pro Jihomoravany v mnoha ohledech rokem změn. Nové koalice vzešlé z podzimních komunálních voleb začnou naplno prosazovat své programy, což se týká zvláště Brna, kde po osmi letech skončila éra primátora Romana Onderky (ČSSD).

Politika na krajské úrovni se ponese ve znamení příprav na volby v roce 2016. Kulturním vrcholem roku by se mohl stát festival Moravský podzim, ekonomickou událostí prvního řádu je tradičně strojírenský veletrh.

Onderku v Brně nahradil Petr Vokřál (ANO) v koalici se zelenými, Žít Brno a lidovci. Společně připravují řadu změn. Chtějí mnohem transparentnější radnici. Z představenstev a dozorčích rad městských firem během roku zcela zmizí politici. Má to vést k větší profesionalitě podniků, řekl nedávno Vokřál. Radní čekají také úvahy nad další strategií v přípravě velkých investičních projektů, jako je třeba fotbalový stadion, odsun nádraží nebo Janáčkovo kulturní centrum.

V lichém roce 2015 se v Brně neuskuteční Mezinárodní bienále grafického designu ani přehlídka Janáček Brno, zato se mohou milovníci klasické hudby těšit na Moravský podzim, který se v dvouletých intervalech střídá právě s janáčkovskou přehlídkou.

Moravský podzim bude mít nově svého rezidenčního umělce, jímž je tentokrát světoznámý estonský skladatel Erkki-Sven Tüür. Zahájí jej Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka a ukončí Filharmonie Brno pod taktovkou vycházející dirigentské hvězdy Olari Eltse. Očekává se také koncert jednoh z nejlepších světových těles, jehož jméno zatím pořadatelé nezveřejnili.

Otazníky se zatím vznášejí nad podobou další významné přehlídky, Divadelního světa. Pořadatelství převzalo pro rok 2015 Národní divadlo Brno, dramaturgii zatím neodtajnilo. Divadlo samo prochází proměnou, kterou nastartoval příchod nového ředitele Martina Glasera. K 1. lednu už budu mít nové vedení všechny soubory divadla. S Glaserovým nástupem souvisí také zrušení tradičních činoherních festivalů Trialog a Redfest.

Hlavní akcí na brněnském výstavišti bude tradičně mezinárodní strojírenský veletrh, který začne 14. září. Po roční pauze se uskuteční veletrh obranné a bezpečnostní techniky Idet. Brněnský podnik Zetor Tractors na příští rok chystá nový model traktorů. Vycházet bude z dosavadní Forterry.

Brňané musejí i v roce 2015 počítat s komplikacemi v dopravě. Teprve v červnu skončí rekonstrukce ulice Milady Horákové, kvůli které nejezdí tramvaje mezi Dětskou nemocnicí a centrem. Úsek musejí objíždět i řidiči aut. Na jaře přitom začne další dlouho plánovaná oprava v Minské ulici.

Ředitelství silnic a dálnic chce navíc na přelomu roku začít s rozšířením Žabovřeské ulice, která je součástí velkého městského okruhu. Očekává se, že stavba způsobí problémy v dopravě, která je už nyní v místě přetížená. Kvůli práci na železnici také budou celé léto jezdit mezi Brnem a Kuřimí jen autobusy.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, veletrh, Roman Onderka, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ČSSD, Petr Vokřál, Moravský podzim, ANO 2011, Martin Glaser, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2015 sice není volební, ale může přinést změny  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.