Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Radnici Brna-střed povede koalice v čele s Žít Brno

Radnici Brna-střed povede koalice hnutí Žít Brno, hnutí ANO 2011, KDU-ČSL a Strany zelených. Jejich zástupci podepsali dohodu o koaliční spolupráci v zastupitelstvu. Starostou bude Martin Landa z Žít Brno.

Médiím to bez bližších informací sdělil Svatopluk Bartík ze stejného hnutí. Proti původním předpokladům v koalici není TOP 09.

Žít Brno mělo původně získat v zastupitelstvu devět mandátů, o jeden ale nejspíš přijde. Na kandidátní listině pro komunální volby mělo totiž dva členy, kteří neměli trvalý pobyt v této městské části. Jeden člen hnutí si údajně myslel, že trvalé bydliště v Brně-střed má, druhý si ho zapomněl přehlásit. Soud proto přijal návrh na neplatnost voleb v této městské části.

Dosavadní místostarosta Brna-středu Pavel Sázavský (ČSSD) uvedl, že by hnutí Žít Brno mělo z pochybení při sestavování kandidátní listiny vyvodit osobní zodpovědnost. Jeho postup označil za fatální pochybení.

Chyba překvapila i starostu Brna-středu Libora Šťástku (ODS). "Nevím, jestli je to úmysl nebo opomenutí, ale vzbuzuje to pochybnosti. Komentovat to ale nechci. Počkám si na rozhodnutí soudu. Lidé by si měli udělat obrázek sami," uvedl Šťástka.

Žít Brno kalkuluje s tím, že by kvůli dvěma kandidátům mohlo po přepočtení hlasů ztratit jeden mandát. Podle Sázavského by to mohly být mandáty dva. Záleží na rozhodnutí soudu.

O výsledku voleb musí soud rozhodnout do půli listopadu. Pokud stížnost na volby uzná, podle Bartíka to platnost voleb neohrozí, ale hnutí přijde o hlasy, které dva muži získali. Přestože kvůli tomu hnutí asi ztratí jeden mandát, mělo by udržet těsné vítězství ve volbách. Mandát pravděpodobně připadne TOP 09.

Zdroj: ČTK

Štítky Žít Brno, koalice, Martin Landa, volby, ANO 2011, KDU-ČSL, Strana zelených, Svatopluk Bartík, TOP 09, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnici Brna-střed povede koalice v čele s Žít Brno  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.