Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radnice sahají kvůli chybějícím financím do úspor

Radnice brněnských městských částí letos nedostaly příspěvky na žáka, čímž přišly o 49 milionů korun. Navíc podle starosty Brna-středu Libora Šťástky nemohou využívat peníze z hazardu. Radnice tak většinou berou peníze na provoz svých organizací a škol z rezervních fondů.

Celkový objem financí z brněnského magistrátu do městských částí je letos 1,172 miliardy korun, což je o 54 milionů Kč méně než loni.

„Hlavním důvodem poklesu je zrušení dotace ze státního rozpočtu, kterou městské části dostávaly v závislosti na počtu dětí v jimi zřizovaných školských zařízeních. Prostředky z této dotace jsou od letošního roku přesunuty do takzvaného rozpočtového určení daní,“ uvedl primátor Brna Roman Onderka.

Kvůli novému systému rozdělování daní město podle něj přišlo o zhruba 250 milionů korun. Největší městská část Brno-střed má podle starosty Šťástky o osm milionů méně.

„Musíme sáhnout do rezervy, která se tímto zásahem samozřejmě zmenšila. Městské části navíc přichází o peníze z hazardu a myslím si, že podobný problém budou mít všichni starostové,“ uvedl Šťástka.

Záleží podle něj také na tom, zda má konkrétní městská část bytový fond. Část peněz, zhruba deset procent, z nájmů si totiž může vzít.

Například Nový Lískovec přišel o 1,3 milionu korun. I zde musela radnice využít rezervní fond. „Letos chceme zateplit mateřskou školu a potom i základní školu. Doufáme, že úspory provozních nákladů částečně vykompenzují ztrátu peněz od magistrátu,“ řekla starostka Jana Drápalová.

Peníze chybí i v Maloměřicích a Obřanech. „Je to úplně stejné jako v jiných městských částech. Na sněmu starostů jsme říkali, že by bylo dobré, kdyby Brno peníze městským částem zachovalo. Takto jsme museli sáhnout do rezerv,“ sdělila starostka Klára Liptáková.

Její městská část přijde na příspěvcích na žáka i penězích z hazardu téměř o 800.000 korun. Podle Liptákové je možné, že se budou například méně uklízet veřejná prostranství, protože je potřeba někde ušetřit.

Mezi peníze, které magistrát rozdělí městským částem, patří například i dotace ze státního rozpočtu, největší částku ale tvoří dotace z rozpočtu města. Příspěvky na žáka dostávalo město od státu a rozdělovalo je jednotlivým radnicím.

Zdroj: ČTK

Štítky radnice, Brno, chybějící finance, úspory, příspěvek na žáka, peníze, rezervní fond, městská část, Libor Šťástka, hazardní hra, Brno-střed, Klára Liptáková, Roman Onderka, Jana Drápalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice sahají kvůli chybějícím financím do úspor  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.