Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno vystoupí z dobrovolného svazku obcí České dědictví UNESCO

Brno vystoupí z dobrovolného svazku obcí České dědictví UNESCO. Dnes o tom rozhodli zastupitelé. Podle městské rady nemá členství pro Brno žádný přínos. Městu vadilo také zvýšení ročního příspěvku ze 100.000 na 150.000 korun. Odchod z dobrovolného svazku dnes ostře kritizovala opozice. Její zástupci se obávají toho, že město na svůj krok doplatí odlivem turistů.

„Být v tomto svazku je pro město výhodné. To, že město dosud některé výhody nevyužívalo, neznamená, že sdružení nefunguje, řekl opoziční zastupitel Martin Ander (SZ). Zmínil například možnost bezplatné účasti a propagace na veletrzích cestovního ruchu. Podobně hovořili také zástupci TOP 09 a KDU-ČSL.

Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) však nemá členství ve svazku prakticky žádný efekt. „Nechci házet 150.000 korun do kanálu. Pro mě jsou to vyhozené peníze,“ uvedl Onderka. Sdružení podle něj nemá nic společného s Organizací OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). „Takové sdružení si může založit každý,řekl primátor.

Předseda sdružení Libor Kabát odchodu Brna lituje, jde prý o těžko pochopitelný krok. Připomněl, že Brno mělo dva roky výjimku, aby nemuselo platit zvýšený příspěvek. „Ve hře byla i varianta, že kvůli Brnu ty příspěvky snížíme, ale s tím zase nesouhlasili ostatní členové, protože bychom neměli dost prostředků na kofinancování dotací, řekl ČTK Kabát, jinak starosta Lednice na Břeclavsku.

České dědictví UNESCO je dobrovolný svazek obcí a měst, na jejichž území se nachází památka zapsaná na seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Z českých míst zapsaných na seznamu dosud chyběla ve svazku jen Praha, podle Kabáta však už projevila zájem o vstup.

České dědictví UNESCO chce být podle svého webu jakousi ´lobby skupinou´, která bude hájit zájmy členských měst. Dalším cílem je společná propagace, osvěta a vzdělávání.

Brno získalo místo na seznamu UNESCO díky vile Tugendhat v Černých Polích. Ke světovému dědictví patří také památky v Praze, Českém Krumlově, Holašovicích, Kroměříži, Kutné Hoře, Litomyšli, Olomouci, Telči, Třebíči a Žďáru nad Sázavou. Na seznamu je i Lednicko-valtický areál.

Sdružení České dědictví UNESCO bude i nadále vilu Tugendhat zmiňovat ve svých propagačních kampaních. „Památka jako taková za nic nemůže, určitě ji nechceme nějak zamlčovat, uvedl Kabát

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, UNESCO, dědictví, Roman Onderka, Martin Ander, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, Praha, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vystoupí z dobrovolného svazku obcí České dědictví UNESCO  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.