Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno vyhlásilo výběrová řízení na šéfy tří městských organizací

Brněnští radní vyhlásili výběrová řízení na ředitele tří městských organizací. V případě Divadla Radost a Muzea města Brna zrušili stará výběrová řízení zadaná za předešlého vedení a vyhlásili nová s mírnějšími podmínkami, řekl dnes primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno).

Změna má vést k vyššímu počtu uchazečů. U turistického informačního centra města Brna vzešlo výběrové řízení z důvodu rezignace ředitelky Petry Kačírkové (ČSSD). Zájemci mohou do všech tří organizací podávat přihlášky do konce ledna.

Ředitelem Muzea města Brna, které spravuje například Špilberk nebo světoznámou vilu Tugendhat, je už více než deset let Pavel Ciprian. Divadlo Radost vede už přes 20 let Vlastimil Peška. "Proti oběma ředitelům nemáme žádné výtky. Výběrová řízení už odsouhlasila minulá koalice kvůli tomu, že někteří lidé jsou ve funkci déle než pět let. Podle nás je dobrá praxe po několika letech výběrová řízení dělat," řekl Hollan.

Kromě toho jsou podmínky mírnější, a proto se do nich může přihlásit více uchazečů. "V minulosti se hlásilo málo lidí a nebylo z čeho vybírat. Proto nyní nemusí mít uchazeč zkušenosti s vedoucí pozicí, ale stačí, aby dělal v oboru. Není také nutné mít magisterské vzdělání, stačí ukončené vysokoškolské vzdělání bakalářské," uvedl Hollan.

Podle něj chce radnice výběrová řízení maximálně otevřená a s velkým počtem uchazečů, z nichž vybere vítěze komise složená z odborníků a politiků. Jedním z důvodů zrušení a vyhlášení nového výběrového řízení byla také obměna členů komise. Předtím v ní byli lidé ze starého zastupitelstva, které nahradili zastupitelé současní.

Ciprian se do výběrového řízení určitě přihlásí. "Hlásil jsem se už do předešlých dvou. První bylo zrušeno, pak bylo vyhlášeno nové a nyní se tak stalo znovu. Nevím, proč se to děje," řekl ČTK Ciprian. Podle něj je to však v pravomoci zřizovatele, který stanovuje podmínky a vybírá pak z uchazečů toho nejvhodnějšího. Ciprian chce v muzeu pokračovat. V oboru má třicetiletou praxi. "Nastoupil jsem do muzejnictví hned po studiu na vysoké škole. S menší přestávkou to dělám celou dobu. Předtím jsem byl ředitel znojemského muzea, v brněnském muzeu jsem 11 let," dodal Ciprian.

Obdobně je potřetí výběrové řízení vyhlášeno i pro Divadlo Radost. Do minulých dvou se hlásil současný ředitel Peška. Podle mluvčího divadla Petra Jančaříka je však v zahraničí, a proto se s ním nepodařilo spojit. Vyjádří se až po návratu.

Třetí organizací, která hledá ředitele, je Turistické informační centrum města Brna. Jeho ředitelku Kačírkovou se rozhodl už v prosinci kvůli nespokojenosti s její prací odvolat primátor Petr Vokřál (ANO). Dopředu ji o tom informoval už v půli prosince, avšak do konce minulého roku ji rada formálně neodvolala. Proto 2. ledna rezignovala sama.

Zdroj: ČTK

Štítky správa, kultura, turistika, personální, Brno, výběrové řízení, Matěj Hollan, Muzeum města Brna, Loutkové divadlo Radost, Žít Brno, Vlastimil Peška, muzeum, ČSSD, vila Tugendhat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyhlásilo výběrová řízení na šéfy tří městských organizací  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.