Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno počítá pro příští rok s vyrovnaným rozpočtem 11,2 mld korun

Brno by mělo příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 11,2 miliardy korun včetně peněz pro městské části. Počítá s tím návrh, který dnes projednali městští radní. Na letošní rok město schválilo stejný rozpočet, ale očekávaná skutečnost bude zřejmě nakonec 11,4 miliardy korun. Desítky milionů korun z rozpočtu půjdou příští rok na studie a přípravy staveb tramvajových tratí, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS). Rozpočet počítá také s příspěvkem 21 milionů korun na stavbu velkého městského okruhu v Žabovřeskách.

Rozpočtem se ještě bude zabývat zastupitelstvo. "K nejzajímavějším investicím patří zahájení příprav na výstavbu nových tramvajových tratí a rekonstrukci dalších významných ulic, stejně tak příprava na rekonstrukci Mendlova náměstí," uvedl Kotzian. Z tramvajových tratí zmínil například prodloužení trati ze Štefánikovy čtvrti na sídliště Lesná či odbočující trať v Bohunicích od zastávky Osová tunelem k univerzitnímu kampusu, prodloužení trati v Bystrci na sídliště Kamechy a také síť tratí v chystaném jižním centru.

Opravy čekají příští rok také některé důležité silnice v Brně. Kotzian uvedl třeba investici deset milionů korun do opravy ulice Milady Horákové, 20 milionů korun na opravy Horovy a Minské ulice či přípravy na rekonstrukci ulice Veveří. Opravena bude také křižovatka na Vaňkově náměstí nad Masarykovým onkologickým ústavem. Nepřehledné místo se za 32 milionů korun změní v kruhový objezd, přibyde také malý park a nový vchod do nemocnice.

Stavba velkého městského okruhu v části Žabovřesky by měla začít podle Ředitelství silnic a dálnic v roce 2016 a úkolem magistrátu je do té doby vyřešit majetkoprávní vztahy v místě. Radnice na to má vyčleněných 21 milionů korun. Další finance půjdou na výstavbu mimoúrovňové křižovatky na Tomkově náměstí či v Rokytově ulici.

Rozpočet počítá i s přípravou rekonstrukce Mendlova náměstí. Radnice nechá za 2,5 milionu korun vypracovat možné návrhy oprav. "Prozatím máme čtyři varianty a dvě počítají s tím, že se zruší současná tramvajová smyčka, která zabírá cenné místo na významném náměstí. Místo ní by mohl vzniknout například park s nějakými zajímavými prvky," řekl Kotzian.

Plány má magistrát také s cyklostezkou u přehrady. Do budoucna se počítá s tím, že by lidé na kole mohli objet celou přehradu. V rozpočtu je půl milionu korun vyhrazených na postup příprav. "Bude to nesmírně významná rekreační oblast pro Brňany," podotkl náměstek. V rozpočtu jsou dále také peníze například na opravu polikliniky Zahradníkova či na další drobné úpravy infrastruktury a rekonstrukce.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, rozpočet, hospodaření, finance, Robert Kotzian, tramvajová dráha, rekonstrukce, Žabovřesky, ODS, Silnice I/42, Milada Horáková, Masarykův onkologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno počítá pro příští rok s vyrovnaným rozpočtem 11,2 mld korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.