Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno má nadále zájem o veletržní areál

Nový brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) se vrátil k myšlence nabytí většinového podílu v akciové společnosti Veletrhy Brno. Dne 23. ledna se setkal s primátorem města Düsseldorf jako představitelem většinového akcionáře Messe Düsseldorf, aby dojednal další komunikaci a postup.

Brněnský primátor nadále považuje za jednu z programových priorit dořešení nabytí většinového majetkového podílu ve společnosti Veletrhy Brno poté, co většinový vlastník Messe Düsseldorf potvrdil záměr z akcionářské struktury společnosti vystoupit.

Po jednání se oba primátoři dohodli na tom, že bude zaktualizován odhadní posudek společnosti Veletrhy Brno vypracovaný poradenskou firmou PWC a bude pověřen externí poradce pro jednání s Messe Düsseldorf.

V rámci Magistrátu města Brna bude zřízena expertní pracovní skupina, která bude připravovat veškeré právní a ekonomické podklady kolektivním orgánům města pro jejich další rozhodování.

V březnu zároveň dojde k výměně zástupců města v orgánech společnosti Veletrhy Brno.

„Město má zájem na dalším posílení veletržního průmyslu v Brně, které patří k významným veletržním městům Evropy. Rozhodnutí Messe Düsseldorf z brněnského angažmá vystoupit je třeba považovat za definitivní a současně je třeba využít opci k nabytí akcií tak, aby město neztratilo vliv a kontrolu nad strategicky důležitou společností. Ve spolupráci s vedením Veletrhů Brno chceme zvažovat optimální využití brněnského výstaviště tak, aby nebylo narušeno veletržní podnikání v Brně,“ řekl Vokřál.

„Město by mělo převzít většinový podíl Veletrhů Brno co nejdříve,“ „Ukončení současného patového stavu je v zájmu všech zúčastněných stran, obou hlavních akcionářů a hlavně firmy. Jsem přesvědčen, že převedení většinového majetkového podílu na město ukončí spekulace o neveletržním využití výstaviště a bude garantovat zachování veletržních aktivit a jejich efektů, které jsou pro město nenahraditelné,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Firma má naplánovaný veletržní kalendář do roku 2018. Od roku 2010 významně snížila zadluženost a změnila ztrátové hospodaření z let 2009 a 2010 na ziskové.

„Veletrhy Brno hospodaří s velmi dobrou likviditou a bezproblémově plní své závazky vůči bankám a dodavatelům. Hospodaření společnosti je auditováno společností KPMG vždy bez výhrady,“ konstatoval Kuliš.

Štítky Brno, Veletrhy Brno, Düsseldorf, primátor, Petr Vokřál, ANO 2011, PricewaterhouseCoopers, KPMG, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má nadále zájem o veletržní areál  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.