Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnský magistrát počítá na rok 2014 s nižšími příjmy než letos

Brněnský magistrát počítá pro rok 2014 s příjmy 10,19 miliardy korun, dalších 616 milionů získá půjčkou. Zdroje tak budou zhruba o čtyři procenta, tedy o 452 milionů korun, nižší než v letošním roce.

Vyplývá to z návrhu bilance zdrojů rozpočtu na rok 2014, který dnes schválilo zastupitelstvo města. Výdaji se dnes nezabývalo. Pokles je důsledkem očekávaného meziročního snížení příjmů i půjček města Brna. Rozpočet se během roku může mírně měnit a upravovat, loni při sestavování počítali zastupitelé s rozpočtem 10,7 miliardy korun pro rok 2013.

Zastupitelé dnes projednávali návrh bilance zdrojů, předběžný návrh výdajů bez transferů městským částem se odhaduje na 8,7 miliardy korun. Nejvýznamnější část příjmů Brna tvoří daňové výnosy, největší část daně sdílené se státem a daně z nemovitosti. Rozpočet na letošní rok počítal s poklesem daňových výnosů oproti loňsku o více než pět procent, nakonec poklesly méně. Rozpočet na příští rok tak bude počítat zřejmě s částkou 6,6 miliardy korun získanou z daní. Další příjmy tvoří například poplatky z vybraných činností a služeb, což jsou i poplatky za odpady, poplatky za psů nebo poplatek za užívání veřejného prostranství.

Nedaňové příjmy v Brně tvoří zejména peníze získané pronájmem majetku a odvody z investičních fondů příspěvkových organizací. Příjmy z pronájmu majetku zřejmě klesnou o čtyři procenta kvůli odprodeji některých nemovitostí. Návrh rozpočtu nedaňových příjmů na rok 2014 je necelých 600 milionů korun.

Zdroje dále tvoří kapitálové příjmy, tedy příjmy z prodeje majetku. Předpokládaný příjem 776 milionů korun je o 30,8 milionu korun nižší než letos. Brnu se dlouhodobě nedaří prodat drahé nemovitosti, například dům Jalta na Dominikánském náměstí za 100 milionů korun. Dotační transfery zatím nejsou známy, návrh proto počítá se zhruba stejnou výší jako v letošním roce.

Brněnští zastupitelé dnes zároveň vzali na vědomí výsledky hospodaření města za první pololetí letošního roku, podle kterých činily příjmy 6,3 miliard korun. Je to zhruba 61 procent schváleného rozpočtu.

Zdroj ČTK

Štítky rozpočet, Brno, magistrát, poplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský magistrát počítá na rok 2014 s nižšími příjmy než letos  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.