Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

ANO, Žít Brno, lidovci a zelení podepsali koaliční smlouvu

Zástupci vítězného hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených dnes v Brně podepsali koaliční smlouvu. Primátorem se zřejmě stane Petr Vokřál (ANO). Jeho náměstky by měly být Klára Liptáková (KDU-ČSL), Richard Mrázek (ANO), Matěj Hollan (Žít Brno) a Martin Ander (SZ).

Čtyřkoalice má 31 mandátů, tedy nadpoloviční většinu v 55členném zastupitelstvu. Brno doposud vedla koalice složená z ČSSD a ODS. Primátorem byl osm let Roman Onderka (ČSSD).

ANO, Žít Brno, lidovci a zelení se na koalici dohodli už v polovině října. "Koaliční smlouva se od koaliční dohody podepsané před dvěma týdny liší pouze v upřesnění některých formulací. Žádnou zásadní novinku neobsahuje," řekl Vokřál. Primátorem se stane, pokud ho zvolí zastupitelé na prvním povolebním zasedání. Jeho datum však zatím není známo.

"Nejprve musí Krajský soud v Brně rozhodnout o návrhu na neplatnost voleb, který v souvislosti s brněnským magistrátem přijal," řekl k tomu Vokřál. Soud musí stanovisko vydat zhruba do půli listopadu. Pokud budou volby platné, Onderka jako končící primátor svolá zastupitelstvo. Pravděpodobný termín je konec listopadu.

Koaliční smlouva obsahuje také obsazení rady. První náměstkyní bude lidovkyně Klára Liptáková. Do gesce jí spadá majetkový odbor s bytovou tematikou a školství. Náměstek Matěj Hollan bude mít na starosti kulturu, zdravotnictví a sociální oblast a Martin Ander (SZ) územní plánování a životní prostředí. Náměstkem za ANO bude Richard Mrázek, který bude mít na starosti dopravu s investicemi. Pod Vokřála, jako pod primátora, bude spadat mezinárodní spolupráce a bezpečnost. Kromě náměstků budou ještě tři radní za ANO, dva za lidovce a jeden za Žít Brno.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které v 55členném zastupitelstvu získalo 13 mandátů. Druhá ČSSD obsadí 11 křesel v zastupitelstvu, třetí Žít Brno má sedm zastupitelů stejně jako čtvrtá KDU-ČSL. ODS získala mandátů pět, Strana zelených, KSČM a TOP 09 po čtyřech. V Brně přišlo k říjnovým komunálním volbám téměř 39 procent z 309.677 možných voličů.

Zdroj: ČTK
Foto: ANO

Štítky ANO 2011, Žít Brno, koaliční smlouva, Strana zelených, KDU-ČSL, Petr Vokřál, Brno, Matěj Hollan, Martin Ander, Klára Liptáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO, Žít Brno, lidovci a zelení podepsali koaliční smlouvu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.